Politiek Buitenland

Scandinavische landen: Oekraïne niet steunen is veiligheidsrisico voor Europa

13-12-2023 10:40

Oekraïne
(AP Photo/Libkos)

(Kati Pohjanpalo, Bloomberg, 13 december 2023) – Noordse leiders dringen er bij andere landen op aan om Oekraïne eensgezind te steunen tegen de oorlog van Rusland, en waarschuwen dat als we Kiev niet helpen, de veiligheid in Europa voor tientallen jaren dreigt te verslechteren.

Voorafgaand aan een bijeenkomst in Oslo op woensdag schreven de Deense premier Mette Frederiksen, de Noorse premier Jonas Gahr Store, de Finse president Sauli Niinisto, de Zweedse premier Ulf Kristersson en de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir een ingezonden brief in de Financial Times:

“We moeten ons blijven verenigen tegen de illegale en immorele oorlog van Rusland, net zoals we dat sinds de invasie hebben gedaan. Anders riskeren we een wereld met minder vrijheid en minder veiligheid voor de komende decennia, zo niet generaties.”

Hongarije

Hun brief komt op de drempel van een top van de Europese Unie, waar een financieringsvoorstel van 50 miljard euro voor Oekraïne wordt tegengehouden door Hongarije.

Premier Viktor Orban onderhandelt over het hulppakket om geld vrij te krijgen dat aan Boedapest is onthouden vanwege democratische achteruitgang.

“Oekraïne kan zich niet alleen met woorden verdedigen tegen Rusland”, schreven de Noordse leiders.

“De oorlog wordt niet gewonnen zonder wapens. Hun strijd voor vrijheid hangt af van onze volharding om op koers te blijven.”