Buitenland

Verbod op affirmative action VS is nieuwe uitdaging voor medische faculteiten

14-12-2023 14:17

Affirmative action
Bloomberg.

(Richard Abbey, Ilena Peng and Marie Patino, Bloomberg, 14 december 2023) – Amerikaanse medische scholen staan voor hun eerste grote uitdaging sinds het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof (SCOTUS) in juni om toelating op basis van ras (affirmative action) te verbieden.

Terwijl medische scholen hun eerste ronde aanmeldingen sinds de uitspraak doornemen, is er al een beginnende reactie om de impact op toekomstige zwarte artsen te verminderen.

De National Medical Association, een organisatie voor zwarte artsen, zamelt geld in voor een nieuwe studiebeurs. De Association of American Medical Colleges gaat zich voor het eerst bezighouden met basisonderwijs.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Ondervertegenwoordiging is een al lang bestaand probleem: zelfs voor de SCOTUS-uitspraak was slechts 5,2% van de praktiserende artsen in de VS zwart, ondanks dat zwarten ongeveer 14% van de totale bevolking uitmaken.

Ondervertegenwoordiging constant probleem

Maar deelnemers aan verschillende fasen van het onderwijsproces zeggen dat de uitspraak duidelijk heeft gemaakt dat systemische obstakels dringend uit de weg moeten worden geruimd. Veel van die obstakels beginnen al eerder in het leven van een potentiële geneeskundestudent dan op de universiteit.

“Ondervertegenwoordiging is al tientallen jaren een constant probleem”, zegt Reynold Verret, voorzitter van de Xavier University of Louisiana, een van de ongeveer 100 Historically Black Colleges and Universities (HBCU’s).

“Als we geen andere oplossingen vinden om de vertegenwoordiging en diversiteit in ons aannamebeleid te verbeteren, zul je misschien minder gekleurde studenten zien op sommige van onze elite-instellingen.”

De kosten van de ongelijkheid zijn aanzienlijk en komen tot uiting in slechtere gezondheidsresultaten voor zwarte patiënten en een afnemend vertrouwen in het gezondheidszorgsysteem.

Geen eenduidige oplossing

Deskundigen zeggen dat er geen eenduidige oplossing is; in plaats daarvan moeten hindernissen uit de weg worden geruimd vanaf de eerste jaren van de opleiding tot aan de medische faculteit en daarna.

De beslissing van SCOTUS maakt de cirkel rond van haar geschiedenis in de omgang met ras en medisch onderwijs in het bijzonder. De historische beslissing uit 1978 in de zaak Regents of the University of California v. Bakke vernietigde raciale quota’s op een medische faculteit van de Universiteit van Californië, maar stond scholen wel toe om ras in overweging te nemen bij toelatingen.

Dit is een momentopname van waar de toetredingsbarrières opduiken bij potentiële zwarte artsen:

Kleuterschool en basisonderwijs

Het begint al op de kleuterschool, waar slechts 3% van de zwarte leerlingen gevorderde wiskunde of natuurwetenschappen vertoont, in vergelijking met 16% van de blanke leerlingen, zo bleek uit een onderzoek uit 2022 in Gifted Child Quarterly.

De verschillen hielden sterk verband met de grotere waarschijnlijkheid dat de families van zwarte leerlingen een economische achterstand hadden, volgens het onderzoek. De auteurs pleitten voor programma’s om de raciale en etnische vertegenwoordiging in bèta/technische vakken te vergroten vanaf de basisschool.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Soms kunnen leerkrachten ook ontmoedigend zijn, zoals Charles Farmer, een spoedarts bij Summit Health in New Jersey, ontdekte. Toen de 12-jarige Farmer aangaf dat hij dokter wilde worden, zei zijn leraar dat hij niet zo goed was in wiskunde en wenste hem succes.

“Ik was een van de weinige Afro-Amerikanen en je hebt al het gevoel dat je moet concurreren met je klasgenoten omdat je wilt laten zien dat je erbij hoort”, zei Farmer (30) in een interview.

“Als je dat soort dingen hoort, geeft het je het gevoel dat je er niet bij hoort.”

Exacte vakken

Op de middelbare school zijn zwarte studenten ondervertegenwoordigd in de wiskunde- en exacte vakken die door het AAMC worden genoemd als nuttig om je voor te bereiden op een medische opleiding.

De uitspraak van de SCOTUS benadrukte hoe “we nog meer werk te doen hebben” om meer zwarte artsen te creëren, zei Geoffrey Young, die het programma van de AAMC leidt om de diversiteit in de geneeskunde te verbeteren.

De groep is op zoek naar partnerorganisaties om een mentorprogramma voor jonge studenten te ontwikkelen. Ze adviseert de aangesloten scholen ook over het aanpassen van hun toelatingsprocessen en biedt gegevens en hulp bij nieuwe benaderingen, zoals het uitbreiden van hun netwerk van potentiële sollicitanten.

Geneeskunde-opleidingen

De opleiding van de ouders speelt een belangrijke rol. Medische studenten, van welk ras dan ook, komen vaker uit huishoudens waar de ouders een bachelordiploma of hoger hebben. Dit verkleint de groep: 28% van de zwarte volwassenen van 25 jaar en ouder heeft een universitaire opleiding afgerond, vergeleken met 42% van de blanke volwassenen.

De waarschijnlijkheid dat een zwarte student doorgaat naar de medische faculteit hangt ook nauw samen met waar ze hun bacheloropleiding volgen, en HBCU’s leveren een onevenredig groot aandeel.

Bijna 5% van alle zwarte kandidaten voor een medische opleiding in de huidige termijn kwamen van drie HBCU’s volgens gegevens van het AAMC: Howard University, Spelman College and Xavier. Ook al zijn HBCU’s in totaal goed voor minder dan 2% van de bachelordiploma’s in de VS.

Het patroon herhaalt zich op de medische faculteit. Van de laatste klas van ongeveer 20.920 afgestudeerden was bijna 7% zwart, volgens gegevens van het AAMC. Drie HBCU’s – Howard, Morehouse School of Medicine en Meharry Medical College – waren goed voor 182, of 13%, van deze zwarte afgestudeerden.

Meer aanvragen verwacht

HBCU’s verwachten meer aanvragen na de uitspraak van SCOTUS en hebben gewaarschuwd dat de toestroom hun middelen onder druk kan zetten. De gecombineerde schenkingen van alle HBCU’s bedroegen volgens het Brookings Institution in 2019 ongeveer 3,9 miljard dollar. Dat is minder dan een tiende van de 41 miljard dollar van Harvard University in datzelfde jaar.

“HBCU’s zijn minder goed in staat om deze studenten te financieren met het soort beurzen dat andere universiteiten of instellingen met grote schenkingen wel kunnen,” zei Joseph Tyndall, decaan van Morehouse School of Medicine, in een interview.

“De middelen zijn ongelijk verdeeld.”

Nieuwe medische opleidingen

Twee nieuwe medische scholen, beide verbonden aan HBCU’s, willen de diversiteit in de gezondheidszorg helpen verbeteren.

Het Maryland College of Osteopathic Medicine van Morgan State in Baltimore wil in 2025 beginnen met het toelaten van studenten. Het wil een traject creëren van artsen die terugkeren om zorg te verlenen in hun lokale gemeenschappen, zei John Sealey, de oprichter van de school, in een interview.

De Xavier University of Louisiana, die ook bezig is met het opzetten van een medische faculteit, heeft de datum voor het toelaten van nieuwe studenten nog niet vastgesteld.

President Verret zei dat het HBCU-netwerk klaar is om zijn rol te spelen, maar het is “niet het rijkste in het land” en nieuwe faciliteiten vereisen veel investeringen.

Studieschulden

Dan zijn er ook nog de enorme kosten van een medische opleiding. Volgens onderzoek in de Journal of the American Medical Association komt bijna een kwart van de geneeskundestudenten uit de rijkste 5% van de huishoudens.

Slechts 1,7% van de zwarte niet-Hispanic gezinnen kwam in die hoogste inkomensgroep terecht, het kleinste aandeel van alle rassen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

David Hallo, 29, voltooide in 2017 een pre-medisch programma aan de Universiteit van Virginia met ongeveer 15.000 dollar aan studieleningen. Hij zei dat hij zijn studie geneeskunde uitstelt zodat hij fulltime kan werken om het af te betalen, en maakt zich zorgen over het toevoegen van 250.000 dollar aan schulden om een vierjarig programma te dekken.

“Teruggaan naar de studie geneeskunde als voltijdstudent is een van mijn grootste angsten,” zei Hallo in een interview.

“Ik vraag mezelf af: Hoe ga ik dit doen en nog meer leningen kunnen aangaan?”

Gemiddeld 200.000 dollar studieschuld

Ongeveer driekwart van de afgestudeerden aan de medische faculteit in 2019 had een studieschuld, en het mediane bedrag voor die leners was 200.000 dollar, zo blijkt uit gegevens van het AAMC.

De last woog het zwaarst op zwarte, niet-Hispanic afgestudeerden, zowel door het aandeel van de schuld (91%) als door het mediane bedrag ($ 230.000). Studenten van andere rassen leenden minder.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Na de uitspraak van het Hooggerechtshof zei de NMA 1 miljoen dollar te zullen inzamelen voor beurzen om het tekort aan zwarte artsen in de VS aan te pakken. De NMA zal in augustus een update geven over de voortgang, zei een vertegenwoordiger van de NMA.

Strijd om toelating

Het einde van affirmative action maakt het nog belangrijker om de vertegenwoordiging van zwarte studenten in medische opleidingen te stimuleren, zei Kameron Matthews. Zij is medeoprichter van Tour for Diversity in Medicine, een initiatief om mensen met verschillende raciale en etnische achtergronden het vak in te brengen.

“Dit wordt nu een drijvende motivatie voor ons,” zei ze.

“Deze studenten worden geconfronteerd met een strijd om zelfs maar toegelaten te worden tot de gezondheidszorg.”