Buitenland

Terreurverdachten moesten ‘Hamas-wapenopslagplaats in Europa bereiken’

15-12-2023 13:21

Hamas
Shutterstock.

(Jan M. Olsen, Kopenhagen, AP, 15 december) – Denemarken heeft twee mensen in hechtenis en vier anderen zijn het doelwit van een onderzoek naar terrorisme, zei een officier van justitie vrijdag. Het gaat om een zaak die samenvalt met een arrestatie in Nederland en verschillende in Duitsland van vermeende Hamasleden.

Terwijl Denemarken niet heeft gezegd dat er een link is met Hamas, zeiden de autoriteiten in Duitsland dat drie mensen die daar zijn gearresteerd worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen op Joodse instellingen in Europa.

De Deense autoriteiten zeggen dat één persoon in Nederland is gearresteerd, maar het was niet duidelijk of er banden waren met het Hamas-onderzoek in Duitsland.

De twee verdachten die in Denemarken worden vastgehouden, moeten tot 9 januari in voorarrest blijven. Het was niet meteen bekend waar de andere vier zich bevonden en of er naar hen gezocht werd.

Terreurdaad

Op donderdag kondigde de Deense inlichtingendienst PET de arrestatie aan van drie mensen op verdenking van het beramen van een “terreurdaad”.

Een van hen werd vrijgelaten, zei aanklager Anders Larsson vrijdag na een nachtlange hoorzitting in een rechtbank in Kopenhagen. Maar hij zei niet of de persoon nog steeds als verdachte werd beschouwd.

Larsson zei ook dat vier andere mensen in “voorlopige hechtenis bij verstek” zaten, maar hij zei niet of de autoriteiten wisten waar ze waren en of er een actieve klopjacht gaande was. Hij zei echter zonder uit te weiden dat er “nog steeds iemand op vrije voeten is”.

Geen van de verdachten kan worden geïdentificeerd vanwege een gerechtelijk bevel en de hoorzitting werd achter “dubbele gesloten deuren” gehouden – wat betekent dat er geen details beschikbaar waren over de zaak, die gehuld is in geheimzinnigheid.

Hamas-wapenopslagplaats

Duitse aanklagers beweren dat de drie mannen die donderdag in Duitsland werden vastgehouden de opdracht hadden om een eerder opgezette ondergrondse wapenopslagplaats van Hamas in Europa te vinden.

Ze zeggen dat “de wapens naar Berlijn zouden worden gebracht en daar in staat van paraatheid zouden worden gehouden met het oog op mogelijke terroristische aanslagen tegen Joodse instellingen in Europa”.

Twee mannen werden vastgehouden in Berlijn, terwijl een derde verdachte tijdelijk werd vastgehouden in Berlijn, zei de Duitse federale openbare aanklager, eraan toevoegend dat er ook een in hechtenis werd genomen in de Nederlandse havenstad Rotterdam.

De autoriteiten identificeerden de mannen alleen met hun voornaam en de eerste initiaal van hun achternaam, in overeenstemming met de Duitse privacyregels.

Hamas-operaties

De vier waren Abdelhamid Al A., geboren in Libanon; de Egyptische staatsburger Mohamed B.; de Nederlandse staatsburger Nazih R. (in Nederland geïdentificeerd als Nazih Rustom, red.) en Ibrahim El-R., geboren in Libanon.

De autoriteiten beweerden dat drie van de mannen in Duitsland “al lange tijd lid zijn van Hamas en hebben deelgenomen aan Hamas-operaties in het buitenland”.

Ze zeiden dat de verdachten “nauwe banden hadden met de leiding van de militaire tak”. Het was niet meteen duidelijk of en hoe de Deense en Duitse arrestaties met elkaar verband hielden.

Eerder deze maand waarschuwde de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, dat Europa tijdens de kerstvakantie een “groot risico op terroristische aanslagen” liep door de oorlog tussen Israël en Hamas.