Premium | Interview

Prof. Marcel Levi: ‘Het is een mythe dat de zorg duurder wordt omdat we collectief langer leven’

19-12-2023 14:47

Marcel Levi
Premium
Marcel Levi. Still: Youtube/Tedx.

(Door Hans van Willigenburg, TPO, 19 december 2023) - Prof. dr. Marcel Levi, internist, hoogleraar Geneeskunde en NWO-voorzitter (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek) is niet van het verlegen soort. Het is een man die zijn mening precies, en zo nodig scherp, kan verwoorden. Niet voor niets is hij al enige jaren een regelmatige opduikende verschijning in Nederlandse talkshows en schrijft hij gewaardeerde columns voor onder andere Het Parool en HP/deTijd.

'Er is helemaal geen financieringsprobleem in de zorg'

Levi gaat een uitdaging ook bepaald niet uit de weg. Zo maakte hij in januari 2017 de overstap naar Londen, waar hij als Nederlander Chief Executive werd van de University College London Hospitals (UCLH). Ook in die hoedanigheid verscheen hij regelmatig op de nationale televisie, ditmaal als ter zake kundige verslaggever van de COVID-crisis, waar hij aan de overkant van de Noordzee als ziekenhuisdirecteur bovenop zat.

In menig gesprek op recepties en partijen kon je destijds Levi’s naam horen vallen als een gedroomde minister van Volksgezondheid, of zelfs minister-president. Niet vreemd: de blozende verschijning van Levi, in combinatie met zijn verbale slagkracht en door kennis en ervaring geschraagde rustige manier van doen, zou wel eens kunnen appelleren aan wat velen zich bij een betrouwbare leider voorstellen.

'Het vieren van visieloosheid, zoals dat onder de kabinetten Rutte opgeld heeft gedaan, is toch de doodsteek voor elke creativiteit en verbeeldingskracht?'

"Dit is een nieuw concept," zegt Levi als hij een stevige hand geeft en op de zesde verdieping van het G-gebouw van het AMC naar de omringende gangen en kamers wijst. Het concept komt erop neer dat er inrichtingsprincipes behoorlijk zijn opgeschud, waardoor hij geen eigen plek heeft en het gesprek noodgedwongen in een glazen, karakterloze ruimte moet plaatsvinden.

'We hebben een volslagen debiel loonsysteem'

"Voor een ziekenhuis gaan deze deuren jammer genoeg te langzaam open", zegt Levi als hij, onderweg naar die ruimte, zijn wandeltempo vanwege de traag openende portieren een of twee seconden naar beneden moet bijstellen. Mochten er al twijfels zijn over de vraag of hij nog steeds die kritische, snel denkende en helder formulerende persoon is die we van televisie kennen, dan zijn die twij

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.