Buitenland

Zelensky: ‘Oekraïne loopt niet het risico de oorlog te verliezen’

19-12-2023 19:12

Volodymyr Zelensky
Volodymyr Zelensky. Andrew Kravchenko/Bloomberg.

(Volodymyr Verbianyi, Aliaksandr Kudrytski, Olesia Safronova, Bloomberg, 19 december 2023) – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat zijn leger niet het risico loopt om de oorlog met Rusland te verliezen. Ook sprak hij zijn vertrouwen uit dat de VS hun 61 miljard dollar aan hulp zullen leveren die wordt opgehouden door een politieke impasse.

Lees ook: ‘Poetins gok dat hij VS en bondgenoten kan verslaan zou wel eens juist kunnen blijken te zijn’

“Ik ben er zeker van dat de VS ons niet zullen verraden – en wat is afgesproken zal worden nagekomen,” vertelde Zelensky aan verslaggevers in Kiev tijdens een uitgebreide persconferentie die was georganiseerd om het jaar af te sluiten.

110 miljard dollar aan hulp

De Oekraïense campagne tegen de Russische invasie is tot stilstand gekomen nu de door oorlog verscheurde natie haar derde jaar van conflict nadert. Met meer dan 110 miljard dollar aan financiële hulp van de belangrijkste bondgenoten van Kiev die verstrikt zijn geraakt in politiek gekissebis in Washington en Brussel.

Op de vraag of het risico dat de militairen het conflict met het Kremlin verliezen na de impasse in 2023 groter wordt, zei Zelensky: “Nee.”

Hongarije

De Oekraïense leider sprak na een rondreis door Amerika en Europa. Kiev kreeg een akkoord van de Europese Unie om toetredingsonderhandelingen te beginnen, hoewel de overwinning slechts een symbolische vooruitgang was omdat de Hongaarse premier Viktor Orban een hulppakket van 50 miljard euro tegenhield.

Zelensky gaf een verslag van een korte uitwisseling die hij had met Orban in Buenos Aires tijdens de inauguratie van de Argentijnse president Javier Milei op 10 december.

Hij zei dat hij de Hongaarse premier aan de tand voelde over zijn gebrek aan steun voor Oekraïne – en waarom de twee leiders geen officiële ontmoeting konden houden.

“Hij kon het me niet vertellen,” zei Zelensky, hoewel hij zei dat de Hongaar toezegde op een bilaterale ontmoeting. “Onze partijen zullen eraan werken,” zei hij.

Dronebeschietingen

Terwijl Oekraïne in de greep is van de tweede oorlogswinter, weerstaat het opnieuw raket- en dronebeschietingen van Rusland op kritieke infrastructuur. Dit terwijl troepen zich ingraven in een frontlinie die zich uitstrekt van de Donbas regio in het oosten tot de rivierdelta van de Dnipro in het zuiden.

De autoriteiten in Kiev worstelen met het versterken van de troepen en het aantrekken van vrijwilligers. Generaal Valeriy Zaluzhnyi, de militaire chef van Oekraïne, bekritiseerde deze week het tempo van de dienstplicht als te traag – opmerkingen die de vertraging van Zelenskiy bij het ondertekenen van een wetsvoorstel om de dienstplichtleeftijd te verlagen benadrukten.

De Oekraïense president zei dat het leger ernaar streeft om maar liefst 500.000 troepen te mobiliseren, maar zei dat hij nog steeds wacht op een uitgebreid mobilisatieplan met een blauwdruk voor troepenrotaties en verlof. Hij noemde de oproepkwestie “zeer gevoelig”.

Zelensky noemde de kosten en berekende dat voor één soldaat zes burgers nodig zijn om de kosten te dekken – wat betekent dat de regering volgende maand met 3 miljoen extra belastingbetalers zou moeten komen.

Poetin

Tegelijkertijd heeft de Russische president Vladimir Poetin het moment aangegrepen om duidelijk te maken dat hij niet van plan is terug te krabbelen of compromissen te sluiten – vooral niet in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in maart.

Hij zei donderdag dat zijn land vastbesloten blijft om zijn militaire doelen te bereiken, waaronder het houden van stembusgang in vier Oekraïense regio’s die het bezet houdt en illegaal heeft geannexeerd. Dit nadat het plebiscieten heeft georganiseerd die niet worden erkend door de internationale gemeenschap.

Sombere stemming in Kiev

De Oekraïense bondgenoten beginnen na te denken over scenario’s als de impasse in het voordeel van Rusland uitpakt – en over de gevolgen die een overwinning van het Kremlin zou hebben voor de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. NAVO-leden beginnen de risico’s van een versterkt Rusland opnieuw te beoordelen.

De ontwikkelingen dragen bij aan een sombere stemming in Kiev. Het aantal burgers dat vindt dat het de goede kant op gaat met het land en zijn oorlogsinspanningen is gedaald van 68% in mei 2022 naar 54% deze maand, volgens een enquête van het Internationaal Instituut voor Sociologie van Kiev.

Oekraïners die in oostelijke regio’s wonen, toonden een grotere mate van ontevredenheid, volgens de peiling van 4-10 december, waarbij 1200 respondenten in door Kiev gecontroleerde regio’s werden ondervraagd.