(Patrick Gillespie, Bloomberg, 21 december 2023) – President Javier Milei kondigde ingrijpende hervormingen aan om de rol van de staat in de Argentijnse economie te verminderen. Hieronder stappen om bedrijven te privatiseren, de export te vergemakkelijken en een einde te maken aan prijscontroles, in een gedurfde politieke zet die waarschijnlijk op weerstand zal stuiten in het Congres en de rechtbanken.
De libertaire leider noemde 30 eerste punten van zijn plan in een televisietoespraak woensdagavond en voegde eraan toe dat ze deel uitmaken van een breder pakket met meer dan 300 maatregelen. Hij presenteerde de allesomvattende hervormingen als een poging om Argentijnen te bevrijden van de “onderdrukking” van de staat en zijn bureaucraten, in lijn met zijn campagnebeloften.
“Ik onderteken een dringend decreet dat het proces van economische deregulering zal starten dat Argentinië zo hard nodig heeft,” zei Milei in de toespraak vanuit het presidentieel paleis in Buenos Aires, geflankeerd door zijn hele kabinet. “Die verandering begint vandaag.”
Zijn plan komt een week nadat minister van Economie Luis Caputo diepe bezuinigingen en een devaluatie van de peso met 54% aankondigde als onderdeel van een shocktherapieprogramma om hyperinflatie te voorkomen en de economie weer op de rails te krijgen.
De markten hebben de maatregelen tot nu toe toegejuicht, waardoor de obligatiekoersen naar de hoogste niveaus in twee jaar zijn gestegen en de parallelle wisselkoersen van de peso weinig zijn veranderd.
Aandelen van staatsolieproducent YPF SA stegen donderdag in de vroege Amerikaanse handel met meer dan 2% na de aankondiging van Milei, terwijl staatsobligaties hoger noteerden.
Milei zei dat hij de wetgevers een reeks aanvullende voorstellen zal sturen, maar het valt nog te bezien hoe ver hij kan gaan in de uitvoering van zijn plan door middel van een nooddecreet. Wat zeker is, is dat hij op tegenstand zal stuiten in het congres, waar hij geen meerderheid heeft, zelfs niet met de gecombineerde stemmen van de bedrijfsvriendelijke coalitie die hem waarschijnlijk zal steunen.
Bovendien zullen sommige maatregelen en het besluit om per decreet wetten te maken waarschijnlijk worden aangevochten in de rechtbank en de oppositie is al begonnen met het organiseren van demonstraties tegen zijn beleid.
“Het is nogal een gewaagde zet voor een president met een wetgevende minderheid”, zegt Ignacio Labaqui, een analist bij Medley Global Advisors in Buenos Aires. Hij voegt eraan toe dat beide kamers van het congres het decreet zouden moeten intrekken om de maatregelen ongeldig te maken. “Als de president aan populariteit verliest, zou het congres kunnen proberen om wraak te nemen.
Labaqui zei dat de verwachte politieke en juridische strijd over het decreet voor extra onzekerheid zou zorgen en nieuwe investeringen op korte termijn zou verhinderen.
Het eerste grote protest tegen Milei vond eerder op woensdag plaats en werd grotendeels ingedamd door een ongewoon grote politiemacht, die ervoor zorgde dat weinig straten werden geblokkeerd. In Buenos Aires werden enkele verspreide demonstraties waargenomen na de toespraak van de president.
Milei, een politieke outsider zonder ervaring in het presidentschap, won vorige maand de verkiezingsronde in Argentinië nadat hij de zittende Peronistische coalitie met bijna 12 procentpunten versloeg.
Zijn beloften om de staat radicaal te hervormen en een einde te maken aan politieke privileges vonden weerklank bij kiezers die moe zijn van de driecijferige inflatie en het wanbeleid in een van de meest instabiele economieën ter wereld.
Hier is een lijst van Milei’s eerste beleidswijzigingen, waarvan de architect Federico Sturzenegger was, een voormalig hoofd van de centrale bank tijdens de regering van Mauricio Macri: