Buitenland

Viktor Orbán: ‘Is militaire operatie in Oekraïne wel een oorlog?’

21-12-2023 14:02

Viktor Orbán.
Hongaarse premier Viktor Orbán. Bloomberg.

(Zoltan Simon, Bloomberg, 21 december 2023) – De Hongaarse premier Viktor Orbán vroeg zich af of de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne, die honderdduizenden slachtoffers heeft gemaakt, een “oorlog” moet worden genoemd.

“Dit is een militaire operatie”, zei Orban donderdag op een jaarlijkse persconferentie in Boedapest tegen verslaggevers, waarbij hij de terminologie van de Russische president Vladimir Poetin gebruikte. “Er was geen oorlogsverklaring tussen de twee landen. Als Rusland de oorlog verklaart, zal er oorlog zijn.

Betrekkingen met Rusland

Orban heeft Hongarije’s bondgenoten van de EU en de NAVO tegen zich in het harnas gejaagd door nauwe betrekkingen met Rusland te onderhouden en te proberen de steun voor Oekraïne te ondermijnen. Onder andere door op te roepen tot het schrappen van economische sancties tegen Moskou.

Vorige week blokkeerde Orban als enige van de 27 regeringsleiders van de EU het financiële hulppakket van de EU voor Oekraïne ter waarde van 50 miljard euro (54,8 miljard dollar).

Orban ontmoette Poetin in oktober in Peking, de eerste EU-leider die dat deed sinds er een internationaal arrestatiebevel tegen de Russische president is uitgevaardigd wegens vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne.

‘Militaire operatie’

Tijdens die ontmoeting met Poetin noemde hij de invasie van Rusland “een militaire operatie”, hoewel hij verslaggevers in Boedapest donderdag vertelde dat hij ook bereid is om het woord “oorlog” te gebruiken. Ook met de Russische president de volgende keer dat ze elkaar ontmoeten.

“We moeten blij zijn dat er geen oorlogsverklaring is, want dan komt er een algemene mobilisatie”, zei Orban in Rusland. “Dat wens ik niemand toe.”