Politiek Buitenland

Israël zal defensiebudget in 2024 met tenminste 7,5 miljard euro moeten verhogen

26-12-2023 11:28

IDF
IDF via AP.

(Galit Altstein, Bloomberg, 26 december 2023) – Israël zal de defensie-uitgaven volgend jaar met minstens 30 miljard shekels (7,53 miljard euro) moeten verhogen, volgens het ministerie van Financiën, terwijl de oorlog tegen Hamas voortwoedt.

Lees ook: Netanyahu wil ‘Hamas vernietigen’, ‘Gaza demilitariseren’, ‘Palestijnen deradicaliseren’

In een document dat maandag aan het parlement werd gepresenteerd, zei het ministerie dat het totale budget voor 2024 waarschijnlijk 562 miljard shekels zal moeten bedragen, vergeleken met 513 miljard shekels toen het uitgavenplan afgelopen mei voor het eerst werd goedgekeurd.

Naast de militaire uitgaven, zei het ministerie dat er nog eens 10 miljard shekel nodig zal zijn voor de evacuatie van ongeveer 120.000 mensen uit de noordelijke en zuidelijke grensgebieden van Israël. Maar ook voor hogere budgetten voor de politie en andere veiligheidsdiensten, en de wederopbouw van nederzettingen die verwoest werden tijdens de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

Honderdduizenden reservisten

De prognoses onderstrepen de hoge financiële kosten van de oorlog voor Israël, dat honderdduizenden reservisten heeft gemobiliseerd voor de grondoperatie tegen Hamas in de Gazastrook in het zuiden. En ook nmeer troepen heeft ingezet in het noorden om de dreiging van Hezbollah in Libanon tegen te gaan.

Het gebruikt enorme aantallen dure raketten voor zijn luchtaanvallen in Gaza en om raketten en drones te onderscheppen die op Israëlisch grondgebied worden afgevuurd.

Het document van het ministerie van Financiën gaat ervan uit dat de zeer intensieve gevechten in Gaza in het eerste kwartaal van 2024 zullen eindigen, waardoor Israël vermoedelijk een aantal reservisten zal kunnen de-mobiliseren.

Extra financiering

De VS heeft druk uitgeoefend op Israël om over te schakelen van een grootschalige militaire aanval naar meer gerichte operaties om de tol onder Palestijnse burgers te verminderen. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heft herhaaldelijk gezegd dat de oorlog zo lang zal duren als nodig is om Hamas te vernietigen. Hij en zijn kabinet hebben geen tijdslimiet gesteld aan de intense periode van gevechten, of de oorlog zelf.

Het ministerie zei dat de extra financiering nodig zal zijn, ongeacht de extra hulp van de VS. Het voegde eraan toe dat er 4 miljard shekels meer nodig zijn voor grotere schulden.

Minister van Strategische Zaken Ron Dermer, die wordt beschouwd als een vertrouweling van Netanyahu, wordt dinsdag in Washington verwacht voor besprekingen met functionarissen van het Witte Huis. Hij zal spreken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over de plannen van Israël om de oorlog uiteindelijk af te bouwen, meldde Axios, zich beroepend op Israëlische en Amerikaanse functionarissen die niet bij naam worden genoemd.

Lagere belastingen

De overheidsinkomsten zullen naar verwachting met 35 miljard shekels dalen door lagere vennootschaps- en onroerendgoedbelastingen en een vertraging van de particuliere consumptie.

Als er geen wijzigingen worden aangebracht in de geplande belastingen, zal het begrotingstekort oplopen tot bijna 6% van het bruto binnenlands product, ver boven het wettelijk plafond van 2,25%, aldus het document.

De regering is van plan om mogelijke fiscale veranderingen en een verhoging van het tekortplafond te bespreken, dat volgens het ministerie van Financiën niet hoger mag zijn dan 4,5%-5% van het BBP in 2024.