(Beril Akman, Bloomberg, 27 december) – Turkije zal het minimumloon in het nieuwe jaar met 49% verhogen om de druk op de kosten van levensonderhoud wat te verlichten voor de lokale verkiezingen in een land waar de inflatie de komende maanden de 70% dreigt te overschrijden.
Het maandelijkse netto minimumsalaris zal worden vastgesteld op 17.002 lira (520 euro), zei minister van Arbeid Vedat Isikhan in een persconferentie op televisie in Ankara.
Dat is vergelijkbaar met een stijging van meer dan 100% dit jaar, door twee aanpassingen die bijdroegen aan een snellere prijsgroei en de arbeidskosten opdreven. “We zijn onze belofte nagekomen om onze werknemers niet te laten verpletteren door inflatie,” zei de minister.
Het besluit stond in de schijnwerpers van kredietbeoordelaars en investeerders die op zoek zijn naar aanwijzingen over de koers van het Turkse economische beleid. Dit komt na een verschuiving weg van onconventionele maatregelen na de verkiezingen in mei en met het naderen van de gemeentelijke verkiezingen in maart. Meer dan een derde van de beroepsbevolking van het land verdient het minimumloon, dat ook een referentiepunt is voor bredere loonafspraken in de economie.
De door de minister aangekondigde verhoging ligt dicht bij een niveau waarvoor verschillende kredietverstrekkers op Wall Street hebben gewaarschuwd dat dit de inspanningen van de centrale bank om de inflatie te beteugelen zou bemoeilijken.
Goldman Sachs Group Inc. en Morgan Stanley hebben gesuggereerd dat de centrale bank het beleid verder zou kunnen aanscherpen als de aanpassing van het minimumloon hoger zou uitvallen dan 40%-50%.
De uitdaging is nu om een bevolking die een crisis doormaakt op het gebied van de kosten van levensonderhoud tevreden te stellen. Maar zonder dat dit in de weg staat van de inspanningen om de inflatie eind volgend jaar bijna gehalveerd te hebben. In tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de lonen twee keer werden aangepast, plant de regering nu slechts één verhoging voor 2024.
De chronische inflatie, die vorig jaar de snelste in bijna een kwart eeuw bereikte, holt de koopkracht van de Turken uit, waardoor de regering de laagste lonen moet verhogen om de steun van de bevolking te behouden.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, lange tijd een voorvechter van goedkoop geld, heeft na zijn herverkiezing in mei het economische leidersteam vernieuwd. De focus ligt sindsdien op het afkoelen van de binnenlandse vraag, waarbij de centrale bank de rente fors heeft verhoogd om de inflatie tegen te gaan.
De centrale bank voorspelt dat de prijsstijging dit jaar zal eindigen op 65%, om vervolgens in mei boven de 70% uit te komen en in 2024 uit te komen op 36%. Ze heeft het monetaire beleid op een meer conventioneel spoor gezet door de benchmark sinds juni te vervijfvoudigen tot 42,5% en aan te geven dat deze volgende maand nog verder kan worden verhoogd.