(Geir Moulson, Berlijn, AP, 4 januari 2024) – De CO2-uitstoot in Duitsland, de grootste economie van Europa, is gedaald tot het laagste niveau in zeven decennia doordat het gebruik van steenkool in 2023 onverwacht sterk is afgenomen. En doordat de economische druk de productie door de energie-intensieve industrie heeft gedrukt, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek.
Duitsland wil zijn emissies tegen 2045 terugbrengen tot nul en werkt aan een toename van het gebruik van zonne- en windenergie en andere hernieuwbare bronnen.
De Agora Energiewende-denktank zei dat uit zijn voorlopige berekeningen blijkt dat Duitsland vorig jaar 673 miljoen ton CO2 heeft uitgestoten, een daling van 73 miljoen ton ten opzichte van 2022 en het laagste niveau sinds de jaren 1950. Het cijfer was 46% lager dan de uitstoot van het land in 1990.
Op dinsdag zei het Duitse federale netwerkagentschap dat hernieuwbare energiebronnen goed zijn voor meer dan de helft van de energieproductie van het land in 2023. Hernieuwbare energiebronnen stegen van 47,4% in 2022 naar 56% van de energieproductie. Tegelijkertijd daalde de elektriciteitsproductie op basis van zwarte steenkool van 12,8% naar 8,9% en die op basis van bruinkool van 21% naar 17,4%.
Duitsland schakelde in april zijn laatste drie kerncentrales uit – een lang geplande stap, hoewel sommigen pleitten voor een heroverweging nadat de energieprijzen omhoog schoten door de oorlog in Oekraïne. Kernenergie was goed voor 1,5% van de energieproductie in 2023, tegenover 6,7% het jaar daarvoor.
Meer dan de helft van de emissiereductie van vorig jaar – zo’n 44 miljoen ton – was te danken aan de daling van de elektriciteitsproductie uit kolen tot het laagste niveau sinds de jaren zestig, aldus Agora. Dat werd op zijn beurt veroorzaakt door een daling van de vraag naar elektriciteit en een toename van de import uit buurlanden, waarvan ongeveer de helft afkomstig was van hernieuwbare energiebronnen.
Ook de uitstoot van de industrie daalde aanzienlijk omdat energie-intensieve bedrijven hun productie verminderden als gevolg van economische zwakte en internationale crises, aldus de denktank.
Duitsland, de slechtst presterende grote ontwikkelde economie in de afgelopen maanden, ging gebukt onder hoge energieprijzen, wereldwijde economische zwakte en renteverhogingen om de inflatie te bestrijden. Het land heeft veel energie-intensieve bedrijven, onder andere in de chemische en metaalindustrie.
Agora berekende dat slechts ongeveer 15% van de emissiereducties van vorig jaar “permanente emissiereducties zijn die het gevolg zijn van extra capaciteit voor hernieuwbare energie, efficiëntiewinsten en de overstap naar brandstoffen die minder CO2 produceren of andere klimaatvriendelijke alternatieven”. Volgens het rapport is “het merendeel van de emissiereducties in 2023 niet duurzaam vanuit het oogpunt van industrieel of klimaatbeleid”.
Minister van Economie en Klimaat Robert Habeck, lid van de milieuvriendelijke Groene Partij en tevens vice-kanselier, zei dat Duitsland de basis heeft gelegd voor toekomstige groei in hernieuwbare energie door de opwekking van zonne- en windenergie uit te breiden.
“We boeken zichtbare vooruitgang op weg naar een klimaatneutrale elektriciteitsvoorziening,” zei hij.
Wat de industrie betreft, “is het goed dat er wordt geïnvesteerd in klimaatproductie en energie-efficiëntie”, zei hij in een verklaring. Maar “het is niet goed dat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de prijscrisis die (de Russische president Vladimir) Poetin wilde, leiden tot productiedalingen.”
Habeck wees op de inspanningen van de overheid om de elektriciteitsprijzen voor de industrie te verlagen.