Buitenland

Hoge Hezbollah-commandant omgekomen, liquidatie door Israël

08-01-2024 17:17

Hezbollah
Francesca Volpi/Getty Images/Bloomberg.

(John Bowker, Dana Khraiche, Bloomberg, 8 januari 2024) – Hezbollah heeft gezegd dat een hooggeplaatste commandant is gedood in Zuid-Libanon, temidden van de toenemende bezorgdheid dat de oorlog tussen Israël en Hamas zal escaleren in een breder conflict in het Midden-Oosten.

De door Iran gesteunde groep zei dat Wissam Taweel gedood werd in de strijd tegen Israël, zonder verdere informatie te geven. AFP zei dat Israël de auto waarin hij zat had geraakt.

De dood kwam terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een rondreis maakte door de regio om de spanningen te bedaren. Op zondag waarschuwde hij dat “een moment van diepe spanning” in het Midden-Oosten “gemakkelijk” zou kunnen omslaan in een groter conflict. Hij moet later op maandag naar Israël.

Het Midden-Oosten en de scheepvaartmarkten zijn opgeschrikt door aanvallen van de Houthi’s – ook gesteund door Iran – op schepen rond de Rode Zee, ogenschijnlijk ter ondersteuning van Hamas. Dit heeft de VS en haar bondgenoten ertoe aangezet om te overwegen doelen in Jemen aan te vallen, waar de Houthi’s hun basis hebben.

Oorlogszuchtiger

Hezbollah en Israël hebben dagelijks op elkaar geschoten sinds het belangrijkste conflict in Gaza begon op 7 oktober. Hoewel deze schermutselingen aan Israëls noordgrens nog niet zijn geëscaleerd tot een volwaardig conflict, zijn hooggeplaatste Israëlische politici de afgelopen maand oorlogszuchtiger geworden.

Taweel is de tweede Hezbollah-commandant die Israël binnen een week heeft aangevallen in Libanon.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezocht maandag het noorden van Israël, waar ongeveer 100.000 mensen hun huizen hebben moeten verlaten. Hezbollah, dat net als Hamas door de VS is aangemerkt als terreurgroep, begaat een vergissing, zei hij.

“We zullen er alles aan doen om de veiligheid in het noorden te herstellen en jullie families – want velen van jullie komen hier vandaan – naar huis te laten terugkeren,” zei Netanyahu. “We zullen alles doen wat nodig is. Natuurlijk geven we er de voorkeur aan dat dit gebeurt zonder een grootscheepse campagne, maar dat zal ons niet tegenhouden.”

Israëlische functionarissen hebben gezegd dat de tijd begint te dringen voor een diplomatieke oplossing met Hezbollah.

Vliegdekschepen

De VS heeft geprobeerd te voorkomen dat het conflict in Gaza zou uitgroeien tot een regionale oorlog die Washington verder zou kunnen meeslepen. Tot nu toe hebben ze vliegdekschepen naar het gebied gestuurd en raketten en drones onderschept die door de Houthi’s op Israël werden afgevuurd. Amerikaanse bases in Syrië en Irak zijn sinds 7 oktober vaker aangevallen door Iraanse proxygroepen.

Hamas, die door Iran wordt gesteund, beschuldigde Israël vorige week van de moord op een topleider in Beiroet. Israël heeft gezegd Hamas-leiders aan te vallen waar ze zich ook bevinden en is de afgelopen weken beschuldigd van het doden van Palestijnse en Iraanse commandanten op de Westelijke Jordaanoever en in Syrië.

De Israëlische shekel is na een stijging in november en december op signalen dat de oorlog grotendeels beperkt zou blijven tot Gaza, weer verzwakt. De shekel daalde met 0,6% tot 3,7 per dollar om 18.30 uur in Tel Aviv en breidde zijn verlies dit jaar uit tot 2,3%, de slechtste prestatie onder ongeveer 150 valuta’s die door Bloomberg worden gevolgd. Een deel van die ommekeer kwam na een renteverlaging op 1 januari.