Regio

Overlast veiligelanders: ‘Nieuw-Weerdinge trekt het niet meer’

09-01-2024 18:19

Nieuw-Weerdinge
Nieuw-Weerdinge. Google Streetview.

Het dorp Nieuw-Weerdinge (gemeente Emmen) in Drenthe ligt vlak bij het azc van Ter Apel en gaat al lange tijd gebukt onder ‘overlast’ die wordt veroorzaakt door met name asielzoekers die afkomstig zijn uit veilige landen. Al meerdere malen heeft de dorpsvereniging Plaatselijk Belang hierover aan de bel getrokken, onder andere bij demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD).

De burgemeester van Emmen scheef in november vorig jaar aan de gemeenteraad dat “er inmiddels meerdere gevallen bekend zijn waarbij sprake is van inwoners die het recht in eigen hand nemen. Feit is dat de inwoners van Nieuw-Weerdinge al meer dan een jaar worden geconfronteerd met incidenten en overlast veroorzaakt door veiligelanders”.

Eind oktober werd een dorpsbewoner opgepakt omdat hij geweld zou hebben gebruikt bij het aanhouden van een asielzoeker.

Oplopende frustratie

Maar alle tot nu toe ingevoerde maatregelen tegen de overlast lijken nauwelijks te helpen. Nog steeds kampen de paar duizend inwoners dagelijks met veiligelanders die, onder andere, inbreken, intimideren, bedreigen, rondhangen, rotzooi maken, stelen en vandalisme plegen.

Opnieuw heeft Plaatselijk Belang hierover deze week een brief gestuurd aan de staatssecretaris. In deze brief schrijft het bestuur van de dorpsvereniging dat “de frustratie over de falende aanpak steeds verder oploopt in het dorp” en dat “dorpsbewoners steeds sneller geneigd zijn zich te bewapenen”.

“Nieuw-Weerdinge trekt het niet meer”, aldus Plaatselijk Belang-voorzitter Wim Katoen. “De reguliere asielzoeker gedraagt zich en haalt geen rottigheid uit. Die komen ook niet in Nieuw-Weerdinge want hier is niets voor ze te doen. 99,9 procent van de jongens die hier lopen zijn alleen maar bezig met criminele activiteiten.”

Ministeriële maatregel

In de brief staat verder:

“De inwoners hier zijn er dusdanig klaar mee en kwaad, dat er nu ook een tweespalt dreigt tussen inwoners, handhaving, politie en beveiliging. Een absoluut onwenselijk scenario is dat dorpelingen worden opgepakt. Met als oorzaak dat zij door het uitblijven van de juiste maatregelen over de schreef gaan. De mensen hier willen niet tegenover hun eigen handhavers en politie komen te staan, dus zullen die de mogelijkheid moeten krijgen om deze groep effectief van de straat te halen.”

Om de overlast tegen te gaan stelt het Nieuw-Weerdingse dorpsbestuur voor:

“Sluit de hekken van het asielzoekerscentrum in Ter Apel na 18.00, zodat niemand het terrein meer kan verlaten. Weliswaar is dat wettelijk gezien niet mogelijk, maar laat Den Haag daar een maatregel voor in elkaar sleutelen. Ook moeten alle overlastgevers per direct in de proces beschikbaarheidslocatie worden geplaatst. Iedere asielzoeker die tussen Ter Apel en Emmen wil reizen, moet verplicht een bus nemen, om wandelende onrustzoekers in het dorp te voorkomen.

“Er moet nu dan maar een maatregel worden ingevoerd. Een ministeriële maatregel om nu daadwerkelijk een einde aan de overlast te maken.”