Binnenland

COA-advocaat: ‘Geen verband overlast asielzoekers en overbezetting azc Ter Apel’

10-01-2024 17:25

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

Er is volgens de advocaat van het COA “geen oorzakelijk verband tussen de overbezetting in het aanmeldcentrum van Ter Apel en de toename in overlast door asielzoekers” in Ter Apel en andere dorpen in de omgeving. Dit zei de advocaat woensdag in Groningen tijdens een kort geding tussen het COA en de gemeente Westerwolde, waaronder Ter Apel valt.

Jaap Velema, de burgemeester (D66) van Westerwolde, reageerde op de opmerking van de advocaat door te stellen dat hij dit “echt anders” ervaart en “wel een oorzakelijk verband” ziet. “We zien een duidelijke stijging in het aantal winkeldiefstallen en woninginbraken in Ter Apel en ook Nieuw-Weerdinge”.

Dwangsom

De gemeente Westerwolde spande het kort geding aan omdat het wil dat de rechter een dwangsom oplegt van 25.000 euro per dag voor elke dag dat er meer dan het maximaal toegestane aantal asielzoekers van 2000 in het azc verblijft. Dit is het maximum zoals dat is afgesproken in een bestuursovereenkomst.

Velema raakte geĆ«motioneerd toen hij het COA vertelde zich zorgen te maken over de veiligheid van de asielzoekers in het azc zelf. “Dit raakt ook de medewerkers van het COA, ook de asielzoekers. Deze emotie komt voort uit onmacht. Al ga ik daar niet over, ik voel mij daar wel verantwoordelijk voor”, aldus Velema.

De rechter doet op 23 januari uitspraak.