Politiek Buitenland

Giorgia Meloni moet Orbán overhalen verzet tegen Oekraïne-steun op te geven

10-01-2024 20:13

Giorgia Meloni, Viktor Orbán
Giorgia Meloni en Viktor Orbán. AP Photo/Geert Vanden Wijngaert.

(Alberto Nardelli, Chiara Albanese, Bloomberg, 10 januari 2024) – De Italiaanse premier Giorgia Meloni probeert de Hongaarse premier Viktor Orbán ervan te overtuigen zijn verzet tegen de steun van de Europese Unie aan Oekraïne op te heffen en de betrekkingen met president Volodymyr Zelensky te verbeteren.

Bewegingen op deze punten zouden de weg kunnen vrijmaken voor Orban’s Fidesz-partij om zich aan te sluiten bij de rechtse Europese Conservatieven en Hervormers politieke partij. Dit naast Meloni’s Broeders van Italië, Polen’s rechtse PiS en de nationalistische Zweden Democraten, onder anderen, volgens mensen die bekend zijn met de besprekingen.

Dit zou de pan-Europese ECR-partij een impuls geven in de aanloop naar de Europese verkiezingen deze zomer, waar rechtse groeperingen naar verwachting winst zullen boeken.

50 miljard euro

Orban blokkeerde vorige maand eigenhandig een financieel hulppakket van de EU voor Oekraïne ter waarde van 50 miljard euro, wat de 26 andere leiders van het blok woedend maakte en voor consternatie zorgde in Kiev. Oekraïne bevindt zich op een kritiek moment in de oorlog nu de westerse steun minder verzekerd lijkt. EU-ambassadeurs bespraken de kwestie woensdag en de leiders zullen proberen de impasse te doorbreken tijdens een spoedtop op 1 februari.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De gesprekken onderstrepen Meloni’s ambities op het gebied van buitenlands beleid, nu ze in de EU een rol als machtsbemiddelaar probeert uit te bouwen. Als er geen overeenstemming wordt bereikt over de financiering van Oekraïne, zou dat een klap zijn voor de oorlogsinspanningen van Zelenksy. Het vermogen van het blok om op te treden ter ondersteuning van zijn fundamentele belangen zou in twijfel worden getrokken.

Meloni dringt er ook bij Orban op aan om zijn houding ten opzichte van de Oekraïense aspiraties voor EU-lidmaatschap te veranderen en om de betrekkingen met Kiev te herstellen als voorwaarden voor toetreding tot de ECR. Melden de bronnen, die spraken op voorwaarde van anonimiteit. De gesprekken hebben op verschillende niveaus plaatsgevonden en er is nog geen besluit genomen.

De woordvoerder van Orbán heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Een woordvoerder van Meloni’s kantoor weigerde commentaar te geven.

Jaarlijks herzieningsmechanisme

Hoewel de EU op de top van volgende maand zal proberen Hongarije ervan te overtuigen om zijn veto tegen de financiering van Oekraïne op te heffen, kijken de leiders ook naar alternatieven, waaronder een overeenkomst zonder Boedapest. Hongarije zei woensdag tijdens de vergadering dat het een jaarlijks herzieningsmechanisme wil dat de uitbetalingen unaniem moet goedkeuren, aldus een andere persoon die bekend is met deze besprekingen.

Orbán staat zeer kritisch tegenover de EU, die Kiev van wapens voorziet en heeft geprobeerd sancties tegen Rusland te blokkeren. Dit doet de EU door vaak maatregelen af te zwakken of vrijstellingen te verkrijgen onder het dreigement dat hij zijn veto uitspreekt over voorgestelde beperkingen.

De Hongaarse premier en zijn ministers hebben hun betrekkingen met hun Russische collega’s meestal voortgezet. Orbán had afgelopen oktober een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, tot woede van verschillende andere EU-leiders.

Zijn Fidesz-partij stapte in 2021 uit de centrumrechtse Europese Volkspartij, net op het moment dat die zich opmaakte om de Hongaarse partij eruit te schoppen.

62 zetels ECR

De status van de ECR in Brussel zou groeien met de toevoeging van Fidesz, en de partij zou in aanmerking komen om de derde grootste in het Europees Parlement te worden na de verkiezingen in juni. Ze zouden nog steeds ver verwijderd zijn van een meerderheid, aangezien een coalitie tussen de EVP, Socialisten en Renew-partijen momenteel een comfortabele voorsprong heeft.

De ECR heeft momenteel 62 zetels, of 8,26%, in het parlement en rechtse partijen zullen naar verwachting winnen in de komende stembusgang.

De rechtse stemmen zijn ook verdeeld over de groep Identiteit en Democratie, waartoe ook Meloni’s regeringsbondgenoten Lega, Marine Le Pen’s Rassemblement National, de AfD in Duitsland en Geert Wilders’ PVV behoren. Orban zou zijn opties open kunnen houden omdat zijn partij ook zou passen bij de meer eurosceptische en uiterst rechtse I&D groep.