Politiek Buitenland

Olaf Scholz: ‘Duitsland tolereert geen fanatici met assimilatiefantasieën’

11-01-2024 14:08

Bron: Shutterstock

(Michael Nienaber, Bloomberg, 11 januari 2024) – Kanselier Olaf Scholz zei dat Duitsland geen “fanatici met assimilatiefantasieën” zal tolereren nadat verslaggevers een bijeenkomst aan het licht brachten waarop leden van de rechtse AfD-partij een “re-migratie” plan bespraken.

De bijeenkomst, waar ook een naaste medewerker van AfD co-leider Alice Weidel en twee leden van de belangrijkste oppositie christendemocraten aanwezig waren, vond plaats in een hotel in de buurt van Potsdam in november. Dit blijkt uit een rapport dat woensdag werd gepubliceerd door Correctiv, een in Essen gevestigde media-organisatie die democratie wil bevorderen.

De discussies gingen onder andere over een voorstel van een Oostenrijkse rechtsextremist voor massadeportaties van asielzoekers, buitenlanders met het recht om in Duitsland te verblijven en Duitse burgers die niet “geassimileerd” zijn.

“We zullen niet toestaan dat iemand een onderscheid maakt tussen ‘wij’ in ons land op basis van het feit of iemand een immigratieverleden heeft of niet,” zei Scholz volgens een verklaring die op sociale media is geplaatst.

“We beschermen iedereen – ongeacht afkomst, huidskleur of hoe ongemakkelijk iemand is voor fanatici met assimilatiefantasieën,” voegde hij eraan toe.

‘Grote bezorgdheid’

Een woordvoerder van Weidel zei woensdag dat ze niet op de hoogte was van de inhoud of de gastenlijst van de bijeenkomst, maar bevestigde dat een naaste medewerker, Roland Hartwig, had deelgenomen.

Carsten Linnemann, algemeen secretaris van de CDU, zei dat de partij de situatie “met grote bezorgdheid” volgt en dat de twee leden van de aartsconservatieve Werteunion-fractie die de bijeenkomst bijwoonden mogelijk “gevolgen” zullen ondervinden.

De drie partijen in de regeringsalliantie van Scholz – zijn sociaaldemocraten, de Groenen en de Vrije Democraten – en de belangrijkste conservatieven in de oppositie hebben de afgelopen maanden moeite gehad om de opkomst van de AfD tegen te gaan.

AfD tweede in peilingen

De AfD heeft geprofiteerd van een steeds somberder stemming onder Duitse kiezers en is in nationale opiniepeilingen opgeklommen naar de tweede plaats achter de conservatieve CDU/CSU-groep.

Peilingen wijzen er ook op dat de partij de sterkste partij zal worden in drie regionale verkiezingen dit jaar in Oost-Duitsland, met een steun van meer dan 30% in Saksen, Brandenburg en Thüringen.

Scholz beloofde dat iedereen die de “vrije democratische basisorde” van Duitsland in twijfel trekt, zal worden onderzocht door de binnenlandse inlichtingendienst en zal worden vervolgd via de rechtbank.

“Leren van de geschiedenis is niet alleen lippendienst,” zei hij. “Democraten moeten samen staan.”