Achtergrond

Rechts Europa maakt zich op voor Europese verkiezingen

11-01-2024 15:57

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Sept. 26, 2022. AP Photo/Gregorio Borgia.

(Joakim Scheffer, Hungarian Conservative/TPO, 11 januari 2024) – Na de gemengde resultaten van 2023 zou 2024 een succesjaar kunnen worden voor Europees rechts. Naast de Europese verkiezingen worden in veel landen op het continent parlementsverkiezingen worden gehouden, waaronder in België, Roemenië, Kroatië, Oostenrijk en Portugal. Rechtse partijen maken een goede kans in al deze verkiezingen, en als het huidige momentum kan worden vastgehouden met tastbare resultaten in 2024, zou er in de toekomst een aanzienlijk ander Europees standpunt over belangrijke kwesties kunnen ontstaan.

Het centrum van Europees rechts is de afgelopen jaren duidelijk naar het zuiden verschoven, vooral in de richting van Italië.

Dit wordt geïllustreerd door het feit dat twee van de drie rechtse Europese fracties – de Europese Volkspartij (EVP), de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), en Identiteit en Democratie (ID) – Italiaanse voorzitters hebben en beschikken over belangrijke Italiaanse connecties. Ook gaf de verkiezingsoverwinning van Giorgia Meloni in de herfst van 2022 de eerste aanzet tot de bocht naar rechts die naar verwachting tot in 2024 zal duren.

Ongebruikelijk voor een Italiaanse regering, bracht het kabinet Meloni zijn eerste jaar door zonder een significant verlies aan populariteit. De Broeders van Italië (FdI), de grootste partij in de coalitie onder leiding van de premier, is er zelfs in geslaagd om haar steun te verhogen en staat nu op 29 procent, vergeleken met 26 procent in september 2022, volgens peilingen van Politico.

Cruciale rol voor Orbán

Naast Meloni is Matteo Salvini, de voorzitter van de Italiaanse Lega-partij, een van de meest prominente figuren van Europees rechts. Hij staat momenteel op 9 procent in de peilingen. Hoewel zijn partij deel uitmaakt van de politieke ID-groep, is het Salvini’s lang gekoesterde ambitie om de krachten van Europees rechts te verenigen in één nieuwe partij. Om dit doel te bereiken heeft de Italiaanse politicus verschillende ontmoetingen gehad met premier Viktor Orbán, en de fundamenten van het bovengenoemde idee werden gelegd tijdens een ontmoeting met de Hongaarse premier en de voormalige Poolse premier Mateusz Morawiecki.

De Fidesz-partij van Orbán zou een cruciale rol kunnen spelen in de vorming van een nieuwe Europese rechtse macht. Want hoewel de EP-caucus van de partij sinds 2020 niet meer is aangesloten bij een politieke groepering, is het nog steeds een sterke rechtse partij in Europa.

Huidige peilingen suggereren dat de EVP, ID en ECR samen 339 zetels zouden winnen bij de verkiezingen van 2024, wat een sterke minderheid vertegenwoordigt. Deze prognose houdt echter geen rekening met de nieuw opkomende rechtse partijen, zoals de Alliantie voor de Unie van Roemenen (AUR) of de Confederatie, die bij de Poolse verkiezingen iets slechter presteerden dan verwacht.

Het zal ook cruciaal zijn om te zien of Fidesz een groep vindt, of dat er een potentiële pan-Europese rechtse partij wordt gevormd. Daarnaast kan er een verschuiving optreden in de traditionele grote alliantie tussen de EVP en de Socialisten en Democraten (S&D), die de Europese politiek de afgelopen jaren heeft gedomineerd.

Spaanse verkiezingen

In dezelfde geest keurde het Europees Parlement onlangs het besluit van de Europese Raad goed om het aantal zetels in het Parlement te verhogen van 705 naar 720. Volgens dit besluit worden de nieuwe zetels verdeeld over 12 lidstaten, waaronder Frankrijk, Polen, Spanje en Oostenrijk – landen waar rechtse partijen een grote kans hebben op succes bij de komende zomerverkiezingen.

Over zuidelijke staten gesproken, 2023 kan niet worden beschouwd als een erg succesvol jaar voor Spaans rechts. Hoewel de Partido Popular (PP) onder leiding van Alberto Feijoó in juli de vervroegde verkiezingen won, maakte de rechtse Vox door haar slechte opkomst weinig kans om een regering te vormen. Sindsdien heeft de socialistische premier Pedro Sánchez chaos gebracht nadat hij amnestie had verleend aan separatistische Catalaanse leiders en quasi ‘onafhankelijkheid’ voor de regio had beloofd.

De rechtse partijen maken echter een goede kans bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, met de PP op 37 procent in de peilingen, en zeven procentpunten voor de Socialisten. Vox ligt nek aan nek met de uiterst linkse Sumar op 11 procent.

Marine le Pen

Portugal zal ook aandacht moeten besteden aan de versterking van rechts, vooral met de Chega-partij onder leiding van André Ventura. De partij heeft sinds de verkiezingen van 2022 een hoge vlucht genomen en haar steun met ongeveer acht procentpunten verhoogd. Hierdoor is het nu de derde grootste partij in Portugal, en de partij maakt een goede kans om deze zomer deel te nemen aan haar eerste Europese verkiezingen.

André Ventura was nog niet zo lang geleden, in mei, in Hongarije voor bilaterale gesprekken met premier Viktor Orbán. In een interview met Demokrata, zei Ventura:

“We moeten bruggen bouwen tussen Identiteit en Democratie en de Europese Conservatieven en Hervormers om formeel of informeel een groot conservatief blok te vormen dat kan werken aan de vorming van de grootste parlementaire fractie.”

Natuurlijk mag Frankrijk niet over het hoofd worden gezien in het belangrijke Europese rechtse landschap, vooral gezien het feit dat het met 81 zetels een van de hoogste zetels in het Europees Parlement heeft. De ‘eeuwige belofte’ van rechts, Marine Le Pen, en haar partij, de Rassemblement National (RN), nu geleid door Jordan Bardella, zijn leider in de peilingen en overtreffen de partij van Emmanuel Macron met negen punten. Rechts is echter altijd de grootste minderheid geweest in Frankrijk als het gaat om binnenlandse politiek.

Ondanks het feit dat ze de afgelopen jaren steeds een goede kans hadden om elke verkiezing te winnen, werden ze altijd verslagen. Toch zou deze dynamiek kunnen veranderen bij de komende EP-verkiezingen. Naast RN is het belangrijk om de aandacht te vestigen op de partij van de rechtse publicist Éric Zemmour, Reconquête, die momenteel op 5 procent staat.

Een sterke opkomst van deze twee krachten zou Frans rechts naar een leidende positie in de Europese politiek kunnen tillen.

De echte rechtse ‘renaissance‘ vindt plaats in Duitstalige landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

AfD en FPÖ

In de afgelopen jaren heeft Alternative für Deutschland (AfD) zich ontwikkeld van een partij met een paar procent van de stemmen tot de op één na grootste partij in het belangrijkste land van de EU. Wat dit bijzonder interessant maakt, is dat AfD eigenlijk niets bijzonders hoefde te doen om dit te bereiken. De onbekwaamheid van de regeringspartijen en hun minachting voor de belangen van het electoraat hebben gedesillusioneerde Duitsers in de armen van AfD gedreven. De partij staat momenteel op 22 procent, alleen tweede na de christendemocraten (CDU/CSU), en is een invloedrijke kracht geworden in de lokale politiek.

In buurland Oostenrijk tekent zich een vergelijkbaar politiek landschap af, gekenmerkt door de dominantie van rechtse partijen. Een opmerkelijk succesverhaal is de opkomst van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ), die net als de AfD aan kracht heeft gewonnen door controversiële en impopulaire maatregelen van de regeringspartijen. Met name op het gebied van migratie en de aanpak van de COVID-19 pandemie. Op dit moment heeft de FPÖ een steun van 30 procent, terwijl de regerende Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) op de derde plaats staat als populairste partij, achter de sociaaldemocraten met 21 procent.

Verkiezingswinst PVV

Natuurlijk kunnen we Nederland niet over het hoofd zien. Bij de verkiezingen in november 2023 behaalde Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid (PVV) een enorme overwinning. De politicus, die bekend staat om zijn anti-immigratie standpunten, heeft sterke banden met Hongarije. Zijn vrouw is van Hongaarse afkomst en hij onderhoudt een hechte vriendschap met Viktor Orbán. Vorig jaar bracht hij zelfs de vakantie door in Hongarije.

Hoewel de PVV op dit moment geen leden heeft in het Europees Parlement, zou het, als de huidige trends tot de zomer aanhouden, een belangrijke speler kunnen worden in een mogelijke verschuiving naar rechts in Europa.

Centraal- en Oost-Europa heeft lang gediend als een bolwerk voor Europees rechts. De duurzame alliantie en samenwerking tussen Fidesz, dat sinds 2010 een stabiele regering heeft in Hongarije, en de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die al twee termijnen aan de macht is, bepalen al jaren de relaties in de regio.

Beslissend moment voor Polen

De harmonie tussen de Hongaars-Poolse as kwam enigszins onder druk te staan door de oorlog in Oekraïne, waar de partijen verschillende standpunten innamen over het conflict. Bovendien slaagde PiS er afgelopen oktober niet in een regering te vormen, ondanks het feit dat het de meeste stemmen won bij de Poolse verkiezingen.

De komende EP-verkiezingen zouden de positie van PiS kunnen verbeteren, aangezien ze de populairste partij in de dominante staat van Oost-Europa blijven.

Het is ook cruciaal om de nieuwe Poolse rechtse macht, de Confederatie, in de gaten te houden.

De partij onder leiding van Slawomir Metzen kende een teleurstellend resultaat bij de verkiezingen in oktober, met slechts zeven procent van de stemmen, terwijl verschillende peilingen hadden voorspeld dat de partij in de zomer 15 procent zou halen. De komende EP-verkiezingen kunnen voor hen een beslissend moment zijn, omdat de kwaliteit van hun prestaties bepalend kan zijn voor hun blijvende betrokkenheid bij deze vorm van politiek.

Kleine rechtse partijen

In Centraal-Europa lijkt er sprake te zijn van een opleving van kleinere rechtse partijen, zoals gemeld door Mandiner. Een opmerkelijk voorbeeld is de Slowaakse Nationale Partij (SNS), geleid door Robert Fico, die eind september als populaire winnaar uit de verkiezingen kwam en er, in tegenstelling tot PiS, ook in slaagde om met succes een regering te vormen.

Ondertussen wint in Roemenië de AUR, bekend om zijn anti-Hongaarse houding, gestaag aan populariteit. Dit laatste roept tal van vragen op over hoe de AUR zou kunnen samenwerken met Fidesz in een potentiële pan-Europese rechtse partij. En ook of de twee partijen betrekkingen zouden kunnen aangaan zoals we hebben gezien in het geval van de SNS.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op HungarianConservative en is met toestemming overgenomen. Uit het Engels vertaald door Deepl/TPO.