Buitenland

Duitse boeren: ‘We zijn een belangrijk deel van Duitsland, vergeet dat alstublieft niet’

15-01-2024 14:48

Tractoren in Duitsland
AP Photo/Ebrahim Noroozi. Bewerkt door TPO.

(Geir Moulson, Berlijn, AP, 15 januari 2024) – Boeren zijn maandag met duizenden tractoren Berlijn binnengereden als hoogtepunt van een week vol demonstraties tegen een plan om de belastingvoordelen op diesel te schrappen, een protest dat het bredere ongenoegen over de Duitse regering heeft aangewakkerd.

Lees ook: Boze boeren Duitsland: ‘Regering heeft geen idee wat er op onze velden gebeurt’

Colonnes tractoren rolden door de hoofdstad voor de demonstratie bij de Brandenburger Tor. In de afgelopen week hebben boeren ingangen naar snelwegen geblokkeerd en het verkeer in heel Duitsland vertraagd met hun protesten. De bedoeling is om de regering van kanselier Olaf Scholz te dwingen om volledig af te zien van de geplande bezuinigingen.

Ze zijn niet tevreden met de concessies die de regering al heeft gedaan. Op 4 januari zwakte ze haar oorspronkelijke plan af door te zeggen dat de vrijstelling van autobelasting voor landbouwvoertuigen zou worden gehandhaafd en dat de verlagingen van de dieselbelasting over drie jaar zouden worden gespreid.

“Neem de voorgestelde belastingverhogingen terug, dan trekken we ons terug,” zei de voorzitter van de Duitse Boerenbond, Joachim Rukwied. Hij zei dat de demonstratie een boodschap stuurde naar politici dat “te veel te veel is”.

“Wij zijn een belangrijk deel van Duitsland – vergeet dat alstublieft niet,” zei hij.

‘Rot op’

Minister van Financiën Christian Lindner werd begroet met boegeroep, gefluit en kreten als “rot op” toen hij het herziene plan van de regering verdedigde. Hij gaf toe dat het oorspronkelijke voorstel “te veel en te snel was” en zei dat de protesten legitiem en vreedzaam waren.

“Er zou geen speciaal offer van de landbouw moeten komen, alleen een eerlijke bijdrage” om de financiën van Duitsland op orde te krijgen, voegde hij eraan toe. Hij zei tegen Rukwied dat “jullie protest al succesvol was” en zei dat het uitstel van het verminderen van de belastingvoordelen tijd geeft om manieren te vinden om de bureaucratie voor boeren te verminderen en hun productiviteit te verbeteren.

Het plan om de belastingvoordelen te verlagen kwam voort uit de noodzaak om een groot gat in de begroting van 2024 te dichten. De protesten van de boeren komen op een moment van grote algemene ontevredenheid over de centrumlinkse regering van Scholz, die berucht is geworden door veelvuldige publieke ruzies en langdurig getouwtrek over soms slecht gecommuniceerde beslissingen.

Diepe frustratie

In een videoboodschap zaterdag erkende Scholz dat er zorgen zijn die veel verder gaan dan landbouwsubsidies en zei hij dat crises, conflicten en zorgen over de toekomst de mensen verontrusten. Opiniepeilingen hebben aangetoond dat een comfortabele meerderheid sympathiseert met het protest van de boeren, en de demonstratie van maandag werd bijgewoond door de Duitse wegvervoerorganisatie.

Boeren zeggen dat hun frustratie dieper gaat dan de huidige plannen.

“We staan hier vandaag niet alleen vanwege de bezuinigingen op de landbouwdiesel,” vertelde Theresa Schmidt, hoofd van een vereniging die jonge boeren vertegenwoordigt, tijdens de demonstratie. “In de afgelopen jaren en decennia zijn we eindeloos verslagen – steeds meer eisen, strengere regels en beperkingen.”

“We hebben steeds meer eisen en worden overladen met voedsel uit het buitenland dat onder onze normen wordt geproduceerd,” zei Alfred Winkler, een boer uit de Beierse regio Franken.

Lindner zei dat “landbouw niet een sector als alle andere is” en dat er goede redenen zijn voor overheidssteun, waarbij hij opmerkte dat de landbouw jaarlijks 9 miljard euro van de overheid en de Europese Unie krijgt.