Politiek Buitenland

EU gaat Hamas bestrijden met ‘sancties’

17-01-2024 18:55

Hamas
AP Photo/Khalil Hamra.

Natalia Drozdiak, Bloomberg, 17 januari 2024 – De Europese Unie zal maandag sancties goedkeuren tegen het leiderschap van Hamas en de financiering van de terreurgroep vanwege de aanval op Israël, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.

De sancties werden goedgekeurd op een technisch niveau en zullen worden bekrachtigd door de ministers van Buitenlandse Zaken van het blok die maandag in Brussel vergaderen, zeiden de mensen op voorwaarde van anonimiteit.

Hamas staat al op de EU-lijst van terreurorganisaties, maar de EU wil extra maatregelen nemen naar aanleiding van de terreuraanval van de groep op Israël op 7 oktober. De stap zou de EU dichter bij de stappen brengen die de VS al heeft genomen. De goedkeuring van maandag werd eerder gemeld door Politico.

Grotendeels gesteund

Sinds de terreuraanval van Hamas en de daaropvolgende vergeldingsmaatregelen van Israël heeft het blok moeite om een vastberaden antwoord te formuleren op het conflict in het Midden-Oosten, gezien de uiteenlopende standpunten van de lidstaten. Los daarvan plant de EU een marinemissie naar de Rode Zee om commerciële schepen te escorteren en te beschermen tegen aanvallen van Houthi-terroristen.

Josep Borrell, het hoofd buitenlands beleid van de EU, zei in december dat zijn voorstel voor sancties tegen Hamas grotendeels werd gesteund door de ministers. Maar sommigen benadrukten dat het belangrijk is om ook strafmaatregelen op te leggen aan ‘extremistische Israëlische kolonisten die betrokken zijn bij gewelddadige aanvallen op de Westelijke Jordaanoever’.

Reisverboden

De EU overweegt ook reisverboden, het bevriezen van tegoeden en een verbod op de invoer van producten gemaakt door kolonisten, maar de maatregelen zijn nog niet afgerond, zei een van de mensen.

Op dinsdag voegde de EU Yahia Sinouar, de politieke leider van Hamas, toe aan de terroristenlijst van het blok, een stap die inhoudt dat zijn tegoeden worden bevroren.