Madrid, AP, 18 januari 2024 – Het Spaanse parlement stemde donderdag voor de derde keer in de geschiedenis van het land om de grondwet te wijzigen door de term ‘gehandicapten’ te schrappen en te vervangen door ‘personen met een beperking’.
Deze verandering is al lange tijd een eis van ‘personen met een beperking’ in Spanje. De wijziging van artikel 49 voegde ook toe dat “overheden beleid zullen voeren dat de volledige autonomie en sociale integratie van mensen met een handicap garandeert”.
De twee grootste partijen, de regerende Socialistische Partij en de conservatieve oppositiepartij Partido Popular, stemden in met de wijziging in een zeldzaam moment van consensus.
Het amendement werd ook gesteund door alle andere, kleinere partijen die in de kamer vertegenwoordigd zijn, met uitzondering van de rechtse Vox-partij. Het werd aangenomen met 312 tegen 32 stemmen. Het had de steun nodig van drie vijfde van de Tweede Kamer van het Parlement en moet ook worden goedgekeurd door de Senaat, met dezelfde marge.
“Vandaag is een grote dag voor onze democratie”, zei de Spaanse premier Pedro Sánchez, die namens het land vergiffenis vroeg voor het feit dat het zo lang heeft geduurd om de verandering door te voeren.
“We lossen een morele schuld af die we hebben bij meer dan 4 miljoen van onze medeburgers,” zei hij.
Er zijn slechts twee eerdere wijzigingen aangebracht in de Spaanse grondwet van 1978, die de terugkeer naar democratie markeerde na de dictatuur van generaal Francisco Franco.
De eerste wijziging, in 1992, stond burgers van andere lidstaten van de Europese Unie toe om zich kandidaat te stellen bij gemeenteraadsverkiezingen. De tweede, in 2011, was om te voldoen aan de EU-regels voor overheidstekorten in het licht van de schuldencrisis in de eurozone.
De Spaanse socialisten en conservatieven zijn zeer terughoudend geweest met het wijzigen van de grondwet uit angst dat kleinere partijen het proces zouden kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om diepere wijzigingen aan te brengen in de constitutionele monarchie of om de separatistische aspiraties van de regio’s Catalonië en Baskenland te helpen.
Een voorbeeld is de volgorde van koninklijke opvolging, om deze te veranderen van de eerstgeboren mannelijke erfgenaam van de monarch naar alleen het eerstgeboren kind.
Ondanks een wijdverbreide consensus hebben Spaanse wetgevers geen geloofwaardige poging gedaan om de volgorde in de grondwet te wijzigen, uit angst dat linkse republikeinse partijen zouden kunnen aandringen op een referendum over de toekomst van de monarchie.
De huidige troonopvolger is prinses Leonor, de oudste van de twee dochters van koning Felipe VI en koningin Letizia.