Politiek Buitenland

‘Voor Hongarije onaanvaardbaar om LGBTQ-propaganda te verspreiden onder kinderen’

18-01-2024 14:20

Regenboogvlag
Shutterstock.

Justin Spike, Boedapest, AP, 18 januari 2024 – De Hongaarse regering zal haar beleid, dat volgens de EU inbreuk maakt op de rechten van LGBTQ+ en van asielzoekers, niet wijzigen. Zelfs niet als dat de bevriezing van miljarden aan financiële middelen zou opheffen die het blok aan Boedapest heeft onthouden, zei een minister donderdag.

Lees ook: EU-parlement wil fondsen aan Hongarije onthouden tot Orbán aan voorwaarden voldoet

De EU heeft de financiële steun aan Hongarije bevroren omdat de rechtse nationalistische regering de rechten van minderheden en de academische vrijheden met voeten treedt, de corruptie niet in toom houdt en de democratische waarden ondermijnt.

De vrijgave van deze fondsen is gekoppeld aan de voorwaarde dat Hongarije hervormingen doorvoert om het land in overeenstemming te brengen met de democratische normen van de EU.

‘LGBTQ-propaganda’

Gergely Gulyas, stafchef van premier Viktor Orbán, vertelde een persconferentie op donderdag dat er “grenzen” waren aan het bereiken van een overeenkomst met de uitvoerende macht van het blok. Het wijzigen van het beleid op het gebied van LGBTQ+ en asielrechten zou in strijd zijn met de wil van de Hongaarse kiezers.

“De Hongaarse regering is bereid om tot een akkoord te komen met de Commissie, maar in gevallen waarin mensen een duidelijke mening hebben geuit, zou dat ondemocratisch en onaanvaardbaar zijn,” zei Gulyas in Boedapest. Hij voegde er aan toe dat er “rode lijnen” zijn als het gaat om hervormingen die Hongarije bereid is door te voeren.

“Voor Hongarije is het, zelfs ondanks de wil van de Europese Commissie, onaanvaardbaar om LGBTQ-propaganda te verspreiden onder kinderen, en we kunnen ook ons standpunt over migratiekwesties niet opgeven,” zei Gulyas.

Discriminerend

De EU is het niet eens met een Hongaarse wet die in 2021 werd aangenomen en die het tonen van homoseksuele inhoud aan minderjarigen in media, waaronder televisie, films, advertenties en literatuur, verbiedt.

De wet, die door rechtengroeperingen en buitenlandse regeringen als discriminerend is bestempeld, verbiedt ook de bespreking van LGBTQ+-onderwerpen in onderwijsprogramma’s op scholen en verbiedt het in het openbaar tonen van producten die genderafwijking uitbeelden of promoten.

Asielwet

De Hongaarse regering heeft ook een beleid ingevoerd waarbij asielzoekers aan de grens worden geweigerd en verplicht worden hun asielprocedure te beginnen bij Hongaarse ambassades in Servië en Oekraïne. Een praktijk die vorig jaar door het hoogste gerechtshof van de EU onwettig werd verklaard.

De EU gaf in december meer dan 10 miljard euro vrij aan Hongarije nadat het land hervormingen had doorgevoerd om de onafhankelijkheid van zijn gerechtelijk apparaat te garanderen, maar meer dan 20 miljard euro blijft bevroren in afwachting van verdere wettelijke veranderingen.

Op woensdag zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat deze fondsen “geblokkeerd zullen blijven totdat Hongarije aan alle noodzakelijke voorwaarden voldoet”.