Akshat Rathi, Bloomberg, 19 januari 2024 – Verwachtingen van meer extreme weersomstandigheden, naast de mogelijke verkiezing van Donald Trump tot president van de VS, zetten de toon voor discussies over de aanpak van klimaatverandering op het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.
Het resultaat van de COP28 in Dubai in december had een positief vooruitzicht moeten bieden voor de rijken en machtigen om de vooruitzichten voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen te bespreken.
Toch hebben mogelijke leiderschapswisselingen in grote economieën, waaronder de VS, Mexico en Indonesië, bedrijfsleiders op hun hoede gemaakt dat ze cruciale beleidssteun voor een verdubbeling van de energietransitie dreigen te verliezen.
“2024 wordt een ongewoon belangrijk jaar voor klimaatactie”, zegt Jason Bordoff, directeur van het Center on Global Energy Policy aan de Columbia University.
“Tegen het einde van het jaar, als er weer een COP wordt afgesloten in een oliestaat en de resultaten van veel nationale verkiezingen bekend zijn, zullen we een idee hebben of de klimaatsamenwerking aan het afbrokkelen is of niet.”
Die angst wordt nog versterkt door de recente verkiezing van leiders in Nederland en Argentinië die sceptisch staan tegenover actie tegen de opwarming van de aarde. En zelfs een terugval in landen die voorheen voorstander waren van klimaatverandering, zoals het Verenigd Koninkrijk. En hoewel de COP28 werd geprezen als historisch, hebben oliestaten zoals Saoedi-Arabië geprobeerd om terug te komen op de lijst van ambitieuze stappen die ze hebben ondertekend.
Dit zal waarschijnlijk leiden tot verdeeldheid tussen landen op de volgende twee klimaatconferenties in Azerbeidzjan in november en Brazilië volgend jaar. In een interview in Davos reageerde de Braziliaanse minister van Milieu, Marina Silva, op de Saoedische suggesties door te stellen dat de doelen gebaseerd zijn op solide wetenschap en “geen kwestie van interpretatie” zijn.
Er zijn enkele hoopvolle tekenen. Ondanks de uitdagingen gaf de wereld in 2023 een recordbedrag van 1,7 biljoen dollar uit aan schone energie. Dit is meer dan de 1,1 biljoen dollar die werd geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Een massale inzet van zonne-energie en elektrische auto’s in China was goed voor een groot deel van die uitgaven, en het lijkt erop dat China op grote schaal wil gaan bouwen.
Vroege klimaattechnologieën hebben volgens Climate Tech VC te maken met een daling van het durfkapitaal met ongeveer 30% in 2023, maar de cijfers zijn niet zo slecht als ze lijken. Hans Kobler, oprichter van Energy Impact Partners, zegt dat investeringen in 2021 en 2022 voor een te grote hype in nieuwe klimaattechnologieën hadden gezorgd. “Als het goed gaat, raken mensen te enthousiast. Als het slecht gaat, worden mensen te depressief”, zegt Kobler. “We zijn weer terug bij af.”
Er zijn dit jaar andere glimmende, nieuwe dingen om opgewonden over te raken. In Davos waren er veel gesprekken over Zwitsers zakmes-achtige klimaatoplossingen die meer voordelen hebben dan alleen het verminderen van broeikasgassen. Het herstellen van land kan de landbouwopbrengst verhogen en koolstof vastleggen. Beleid om de veroudering van auto’s in steden te beperken kan het verbruik van fossiele brandstoffen en de luchtvervuiling verminderen.
“Het zijn dit soort verhalen van meervoudige voordelen die zullen helpen om de oplossingen op de lange termijn te ondersteunen,” zegt Jenny Davis-Peccoud, oprichter van de duurzaamheidspraktijk bij Bain & Company.