Buitenland

Honderdduizenden demonstreren in Duitsland tegen de AfD

21-01-2024 10:13

Michael Nienaber, Bloomberg, 21 januari 2024 – Honderdduizenden Duitsers gingen vrijdag en zaterdag de straat op om te protesteren tegen extreemrechts en de opkomst van de anti-immigrantenpartij AfD. De massale protesten volgen op de recente onthulling van een bijeenkomst waar hooggeplaatste politici van Alternative für Deutschland (AfD) en leden van de christendemocraten, die de grootste oppositie vormen, een “re-migratie” plan bespraken met ‘massadeportaties’.

Lees ook: Alice Weidel, AfD: ‘Eerste wat ik doe is grenzen sluiten en windmolens afbreken’

Meer dan 250.000 mensen protesteerden zaterdag in verschillende steden, waaronder Frankfurt en Hannover, waar meer dan 70.000 mensen bijeenkwamen. Meer dan 50.000 mensen in Hamburg sloten zich vrijdagmiddag aan bij een protestdemonstratie.

Zondag worden er demonstraties verwacht in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, en ook in München en Keulen, in wat de negende dag van landelijke protesten zal worden.

‘Aanval op democratie’

De bijeenkomst in november werd door onderzoeksjournalisten aan het licht gebracht. Er werd onder andere voorgesteld om asielzoekers, andere buitenlanders met het recht om in Duitsland te verblijven en Duitse staatsburgers die volgens de deelnemers onvoldoende “geassimileerd” waren, massaal te deporteren.

“Rechts-extremisten vallen onze democratie aan. Ze willen onze sociale cohesie vernietigen”, zei kanselier Olaf Scholz vrijdag in zijn wekelijkse videopodcast.

“Op een geheime conferentie bespraken deze extremisten hoe ze miljoenen mensen ons land uit kunnen schoppen.”

Scholz riep alle burgers op om een standpunt in te nemen en de open en pluralistische samenleving van Duitsland te verdedigen tegen de dreiging van rechts-extremisme.

Tweede partij van Duitsland

De AfD is uit de marge van de Duitse politiek opgeklommen tot de tweede plaats in nationale opiniepeilingen, terwijl de steun voor de driepartijencoalitie van Scholz is afgenomen. Verwacht wordt dat de rechtse partij in september drie regionale verkiezingen in Oost-Duitsland zal winnen.

De groeiende aantrekkingskracht van de AfD is te wijten aan jaren van hoge energie- en voedselprijzen, een stijging van het aantal asielzoekers en onenigheid binnen de coalitie van Scholz.

Na het bericht over de deportatieplannen heeft een groeiend aantal bedrijfsleiders echter hun bezorgdheid geuit over de opkomst van extreem-rechts en gewaarschuwd voor de bedreiging die dit vormt voor Duitsland als open samenleving en aantrekkelijke locatie om zaken te doen.