Buitenland

Britten bouwen kerncentrale van bijna 54 miljard euro

24-01-2024 20:04

Kernenergie
Shutterstock.

Sylvia Hui, Londen, AP, 24 januari 2024 – Een grote kerncentrale waarvan de Britse regering hoopt dat die betaalbare, koolstofarme energie zal opwekken, zou wel eens 46 miljard pond (53,75 miljard euro) kunnen gaan kosten. De opleveringsdatum zou kunnen worden uitgesteld tot na 2029, aldus het bedrijf dat de centrale ontwikkelt woensdag.

De Britse regering zegt dat nucleaire projecten zoals de Hinkley Point C-centrale een belangrijk onderdeel zijn van haar plannen om een grotere energieonafhankelijkheid te garanderen en om haar net zero-strategie tegen 2050 te bereiken.

Maar uit een herevaluatie blijkt dat de uiteindelijke rekening voor de centrale, die wordt gebouwd in Somerset in het zuidwesten van Engeland, kan oplopen tot 34 miljard pond in prijzen van 2015. Of 43 miljard pond in huidige waarde, aldus de Franse energiegigant EDF.

Vertraging

Ambtenaren hadden eerder gezegd dat de Hinkley-centrale in 2027 elektriciteit zou gaan produceren, maar de voltooiingsdatum is nu verschoven naar op zijn vroegst 2029.

“Net als bij andere infrastructuurprojecten verliep de civiele bouw trager dan we hadden gehoopt en hadden we te maken met inflatie. Ook waren er tekorten aan arbeidskrachten en materiaal – bovenop de Covid en Brexit-verstoringen”, aldus Stuart Crooks, algemeen directeur van Hinkley Point C.

EDF en de regering van het Verenigd Koninkrijk hebben gezegd dat de centrale een belangrijke bron van CO2-arme elektriciteit zal worden voor het Verenigd Koninkrijk. De centrale zal genoeg opwekken om 6 miljoen huizen van stroom te voorzien en zo’n 7% van de elektriciteit van het land zal leveren.

Investeringen in kernenergie

De conservatieve regering investeert fors in kernenergie, met de ambitie om tegen 2050 een kwart van de verwachte elektriciteitsbehoefte van het land op te wekken.

Deze stap heeft de meningen verdeeld en kritiek uitgelokt van groene groepen.

Sommige experts zeggen dat kernenergie nodig is om landen te helpen af te stappen van fossiele brandstoffen, maar er zijn zorgen over de aanzienlijke kosten en het tijdschema van het bouwen van grote kernreactoren, evenals zorgen over veiligheid en kernafval. Andere schone energie, zoals windmolenparken, kunnen veel sneller worden gebouwd en online komen.

68% minder uitstoot in 2030

Critici, waaronder de eigen klimaatadviseurs van de regering van het V.K., zeggen dat de steun van het V.K. voor nieuwe binnenlandse olie- en gasproductie en het trage tempo van de overgang naar groene energie de net zero-beloften ondermijnen.

De autoriteiten hebben beloofd om de uitstoot tegen 2030 met 68% te verminderen en uiteindelijk tegen 2050 netto nul te bereiken – oftewel slechts zoveel broeikasgassen uitstoten als weer kan worden geabsorbeerd met natuurlijke of technologische middelen.