Buitenland

Ook in Frankrijk woedende protesterende boeren

24-01-2024 11:07

Trekker
Shutterstock.

AP, 24 januari 2024 – Franse boeren protesteerden woensdag in het hele land en in Brussel tegen lage lonen en wat ze beschouwen als buitensporige regelgeving, stijgende kosten en andere problemen.

In veel Franse regio’s werden wegblokkades opgeworpen, een dag nadat een boerin en haar dochter omkwamen bij een verkeersongeluk bij een protestversperring.

Boeren hebben ook verkeersborden omver gehaald om te protesteren tegen wat ze onzinnig landbouwbeleid noemen.

Sommigen waren van plan om te protesteren in Brussel, waar het hoofdkantoor van de EU is gevestigd, waar de Franse boerenbond Rural Coordination opriep tot een demonstratie tegen de “steeds toenemende beperkingen van de Europese regelgeving en steeds lagere inkomens”.

Uitdaging voor premier

De protesten zijn de eerste grote uitdaging voor de pas twee weken geleden aangetreden premier Gabriel Attal en zijn regering. Attal had dinsdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van de boerenbonden.

Na de bijeenkomst beloofde minister van Landbouw Marc Fesneau om voor het einde van de week met nieuwe voorstellen te komen om de crisis aan te pakken, onder andere met betrekking tot voedselprijzen en het vereenvoudigen van regelgeving.

Arnaud Rousseau, hoofd van de grote Franse boerenvakbond FNSEA, zei dat zijn organisatie later op woensdag een lijst van 40 noodzakelijke maatregelen zou vrijgeven. In een toespraak op France 2 zei hij dat de protestbeweging erop gericht was om “snel resultaten te boeken”.

Barricade geramd

Dinsdag ramde een auto met drie inzittenden een barricade van strobalen in de stad Pamiers, in de Ariège in het zuidwesten van Frankrijk. Een 36-jarige boerin kwam om het leven. Haar 12-jarige dochter overleed later in het ziekenhuis, zei de plaatselijke openbare aanklager in een verklaring.

De politie hield de drie inzittenden van de auto aan voor ondervraging.