Politiek Buitenland

AfD op koers om Duitse regioverkiezing te winnen, ondanks protesten

25-01-2024 13:23

Iain Rogers, Bloomberg, 25 januari 2024 – De Alternative für Deutschland blijft op koers om de verkiezingen van september in Saksen te winnen, wat suggereert dat de recente protesten tegen de rechtse partij haar steun in de oostelijke regio rond Dresden niet aantasten.

Lees ook: Alice Weidel, AfD: ‘Eerste wat ik doe is grenzen sluiten en windmolens afbreken’

De AfD zou 35% krijgen, tegenover 27,5% bij de laatste verkiezingen in 2019, volgens een donderdag gepubliceerde opiniepeiling van Infratest Dimap voor de publieke omroep MDR.

De conservatieve christendemocraten – momenteel de regeringspartij in de regio – zouden op de tweede plaats eindigen met 30%, een daling ten opzichte van 32,1% in 2019, terwijl de sociaaldemocraten van kanselier Olaf Scholz 7% zouden scoren, gelijk met de Groenen.

Een nieuwe groep, opgericht door voormalig links partijlid Sahra Wagenknecht, zou 8% krijgen als ze aan dezelfde verkiezingen zou meedoen, zo bleek uit de enquête van 18-23 januari onder 1177 kiezers.

Demonstraties

Honderdduizenden mensen – waaronder Scholz en zijn ministers – hebben meegedaan aan demonstraties tegen de AfD sinds de publicatie van een rapport van 10 januari waarin werd onthuld dat functionarissen van de partij een bijeenkomst bijwoonden waar een nazi-achtig ‘re-migratieplan’ werd besproken.

Scholz herhaalde woensdag zijn standpunt dat de beste manier om de opkomst van de AfD aan te pakken is om de partij in de politieke arena aan te pakken. Maar niet door te proberen om de partij te verbieden – zoals sommigen bepleiten.

‘Vergif voor samenleving’

In een interview met de krant Die Zeit zei Scholz dat hij als “burger” had deelgenomen aan het protest in zijn kiesdistrict in Potsdam en noemde hij rechts populisme “vergif voor onze samenleving en onze democratie”.

De steun voor de AfD is vooral groot in de voormalige communistische oostelijke staten. Naast Saksen ligt de AfD volgens peilingen op koers om de sterkste partij te worden in Brandenburg en Thüringen bij de verkiezingen in september.

Dat zal de vorming van levensvatbare regionale regeringen bemoeilijken, omdat de grote partijen allemaal hebben gezegd dat ze niet met de AfD willen samenwerken.