Politiek Buitenland

EU wil munitieleveringen aan Oekraïne opvoeren, nog maar een derde geleverd

30-01-2024 20:58

Oekraine
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Natalia Drozdiak, Ellen Milligan, Bloomberg, 30 januari 2024 – De Europese Unie zal proberen de munitieleveringen aan Oekraïne op te voeren om de vertragingen in te halen bij het halen van de ambitieuze doelstelling om tegen maart 1 miljoen artilleriegranaten te sturen. Dit laat de Estse minister van Defensie weten.

Hoewel de EU het vorig jaar eens is geworden over de deadline, is slechts een derde van de munitie aan Oekraïne geleverd en nog eens 30% moet in maart worden geleverd, zei Hanno Pevkur in een interview in Brussel.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Het doel werd toen niet ondersteund door geld, voegde hij eraan toe aan de vooravond van een vergadering van de EU ministers van Defensie die woensdag plaatsvindt.

“We komen nog steeds ongeveer een derde tekort”, zei Pevkur.

“Daarom moeten we een duidelijk signaal afgeven dat we ofwel de voorraden ofwel het geld hebben.”

Pevkur voegde eraan toe dat hij verwacht dat zijn gesprekspartners tijdens hun vergadering toezeggen dat ze de voorraden of het geld voor de granaten voor Oekraïne zullen vinden.

Miljoen granaten

De EU stemde er begin vorig jaar mee in om een miljoen granaten naar Oekraïne te sturen na een aandrang van Estland om de toezegging te doen. Eind vorig jaar vertelden EU-functionarissen haar 27 lidstaten dat het waarschijnlijk zal tekortschieten in haar munitiedoelstelling, ondanks inspanningen om de defensie-industrie van het blok op te voeren.

Net zoals Oekraïne kampt met tekorten aan financiële en militaire hulp van geallieerde landen, wordt Rusland gesteund door een toevloed van voorraden uit Noord-Korea, dat volgens een Zuid-Koreaanse wetgever vorig jaar 1 miljoen granaten naar Rusland heeft verscheept.

Pevkur uit Estland zei dat ten minste zeven andere landen, waaronder Polen en Scandinavië, bereid waren om meer geld toe te zeggen voor het doel. Zelfs als het onwaarschijnlijk is dat de EU de deadline van maart haalt, betekent nieuwe financiering voor de productie dat de granaten uiteindelijk naar Oekraïne zullen worden gestuurd, voegde hij eraan toe.

Hongarije

De EU bereidt zich ook voor op een krachtmeting met de Hongaarse premier Viktor Orban, de EU-leider die het dichtst bij de Russische president Vladimir Poetin staat, tijdens een top van leiders donderdag. De leiders zullen proberen het eens te worden over een hulppakket van 50 miljard euro voor Oekraïne dat Hongarije in december blokkeerde.

Lees ook: Hongaarse minister: ‘We zullen niet toegeven aan chantage door Brussel’

Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Defensie een dag eerder, zullen de deelnemers in besloten kring bijeenkomen om het munitiedoel te bespreken. En ook om te beoordelen hoeveel elke lidstaat op voorraad heeft, heeft geleverd en van plan is specifiek voor Oekraïne aan te schaffen, volgens hooggeplaatste EU-diplomaten.

Het aantal munitie dat naar Oekraïne is gestuurd, kan een impuls krijgen als de ministers van Defensie besluiten om bilaterale bijdragen mee te tellen waarvoor EU-staten geen vergoeding hebben gevraagd of bestellingen in het buitenland toe te staan. Ook kunnen interne deadlines voor vergoeding worden gewijzig, aldus de diplomaten.

Er wordt ook aangedrongen om zendingen naar Oekraïne voorrang te geven boven andere exportbestemmingen.

Maar het is onwaarschijnlijk dat de EU de doelstelling zal halen, zelfs met deze aanpassingen, voegden de diplomaten eraan toe.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie in België, dat momenteel het EU-voorzitterschap bekleedt, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Voorbereid op mislukking

Twee andere diplomaten zeiden dat de EU zichzelf op een mislukking had voorbereid door zo’n veeleisend doel te stellen te midden van tekorten in de toeleveringsketen, maar dat het doel zelf heeft geholpen om de munitieproductie voor Oekraïne te stimuleren.

Pevkur wees op schattingen van de EU dat het blok dit jaar maar liefst 1,4 miljoen stuks munitie zal produceren, wat een verdrievoudiging van de productie laat zien.

“Dat betekent dat we nog steeds kunnen zeggen dat dit initiatief van een miljoen ons het resultaat heeft opgeleverd dat we wilden zien,” zei hij.

“Nu moeten we gewoon aan het werk.”