Economie

‘Peak gas’: sinds 2017 verkoop auto’s met verbrandingsmotor 23% gedaald

30-01-2024 21:29

Antieke auto's
Shutterstock.

Brian Kahn, Bloomberg, 30 januari 2024 – Wereldwijd is de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor sinds 2017 elk jaar gedaald dankzij het groeiende aandeel van elektrische auto’s (EV’s). Het resultaat: de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor is gedaald.

Lees ook: Elektrische autosector zeepbel is gebarsten, en ergste pijn moet nog komen

Het resultaat: De wereld heeft een “piek” bereikt in de verkoop van voertuigen op brandstof, zei Colin McKerracher, hoofd van BloombergNEF‘s transport- en autoanalyse, dinsdag in San Francisco. Sinds die piek in 2017 is de verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor met 23% gedaald. Tegelijkertijd is de verkoop van EV’s gestaag gestegen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

20% elektrisch

In het vierde kwartaal van 2023 bestond 20% van de verkochte nieuwe personenauto’s uit EV’s, volgens BNEF, hoewel EV’s in sommige landen en regio’s een nog grotere opmars maakten. Met name in China waren EV goed voor meer dan 35% van alle verkochte voertuigen.

Het land is een van de 23 landen die het zogenaamde “EV-tipping point” van 5% van de verkoop van nieuwe auto’s aangedreven door elektriciteit hebben overschreden.

De wereld gaf in 2023 634 miljard dollar uit aan EV, een stijging van 36% ten opzichte van het voorgaande jaar, zo bleek uit een dinsdag gepubliceerd rapport van BNEF. Daarmee is het de grootste schone sector, die hernieuwbare energie voorbijstreeft.

60 miljoen elektrische auto’s

Ondanks de snelle opleving in het gebruik van EV’s, zijn auto’s op brandstof nog steeds goed voor de overgrote meerderheid van de totale verkoop. BNEF voorspelt dat er eind dit jaar wereldwijd bijna 60 miljoen EV’s op de weg zullen zijn.

Toch vertegenwoordigt dat slechts 4% van het wereldwijde wagenpark, een cijfer dat de uitdaging onderstreept waar de industrie voor staat om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Lees ook: 1,8 biljoen dollar geïnvesteerd in schone energie wereldwijd, jaar 2023

Het nieuwe BNEF-rapport ontdekte dat investeringen in schone energie als geheel de wereld bij lange na niet op weg helpen naar net-ero. Terwijl er in 2023 1,8 biljoen dollar naar decarbonisatie vloeide, voorspelt BNEF dat de wereld tussen 2024 en 2030 jaarlijks meer dan 4,8 biljoen dollar in schonere technologie zal moeten investeren.

Tot 15,9 miljoen elektrische auto’s in VS

In de VS zal de verkoop van auto’s dit jaar naar verwachting groeien tot 15,9 miljoen voertuigen, tegen 15,5 miljoen in 2023, volgens de National Automobile Dealers Association, een brancheorganisatie.

De overgrote meerderheid van deze verkopen zullen verbrandingsauto’s zijn. Cox Automotive verwacht dat de verkoop van EV’s in de VS zal groeien, maar slechts tot ongeveer 10% van de totale leveringen.