Dusan Stojanovic, Belgrado, AP, 30 januari 2024 – Servië overweegt de dienstplicht weer in te voeren, zei de president dinsdag, verwijzend naar de spanningen op de Balkan en elders in Europa.
President Aleksandar Vucic zei dat toplegercommandanten hem “een sterke argumentatie” gaven ten gunste van de herinvoering van een verplichte dienstplicht, die in 2011 werd opgeschort in een poging om de strijdkrachten te professionaliseren.
De populistische Servische president gaf niet aan wanneer de dienstplicht zou terugkeren. Hij zei dat het nationale parlement, dat gedomineerd wordt door zijn bondgenoten, zou stemmen over het voorstel, dat komt na een lange campagne van nationalisten ten gunste van de dienstplicht.
“We bedreigen niemand,” zei Vucic terwijl hij een tentoonstelling van militaire hardware inspecteerde na zijn ontmoeting met de commandanten. “Vandaag de dag, als je geen sterk leger hebt, heb je geen land.”
“We zullen zien of de militaire dienst 90 of 100 dagen zal duren, of misschien 110 dagen,” vertelde Vucic aan verslaggevers. “Evenals wanneer het zal worden ingevoerd en hoe de financiële en logistieke aannames zullen worden vervuld.”
Politici van de oppositie en andere critici van een ontwerp hebben vraagtekens gezet bij de logica van een militaire opbouw als Servië bijna volledig wordt omringd door NAVO-lidstaten die over superieure vuurkracht beschikken in geval van een conflict. Er is ook bezorgdheid dat de regering moeite zal hebben om de rekening voor een groter leger te betalen.
De spanningen op de Balkan, waar het voormalige Joegoslavië in de jaren 90 bloedig uiteenviel, zijn hoog. Hoewel het Servische leger formeel neutraal is, onderhoudt het nauwe banden met Rusland, waarvan het de meeste wapens koopt, waaronder gevechtsvliegtuigen en tanks.
Hoewel Servië formeel streeft naar lidmaatschap van de Europese Unie, heeft het geweigerd sancties in te stellen tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.
De spanningen draaien vooral om de voormalige Servische provincie Kosovo, die in 2008 de onafhankelijkheid uitriep en die Servië en zijn bondgenoten Rusland en China niet hebben erkend. Servië heeft de afgelopen maanden de gevechtsklaarheid van zijn troepen aan de grens met Kosovo meerdere keren verhoogd.
Servië onderhoudt ook goede betrekkingen met de NAVO, waarvan de vredestroepen in Kosovo zijn gestationeerd sinds 1999, toen de westerse militaire alliantie ingreep om een einde te maken aan het bloedige optreden van Servië tegen Albanese separatisten in Kosovo.
Een andere instabiele regio is Bosnië, waar de Bosnisch-Servische separatistenleider Milorad Dodik dreigt de door Serviërs gecontroleerde helft van Bosnië onafhankelijk te verklaren en te verenigen met buurland Servië. Dodik vergezelde Vucic op de bijeenkomst met legercommandanten op dinsdag.