Politiek Buitenland

China: ‘Als Trump president is zou hij Taiwan in de steek kunnen laten’

31-01-2024 10:16

Taiwan
AP Photo/Chiang Ying-ying.

Bloomberg, 31 januari 2024 – China zei dat een overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen later dit jaar ertoe zou kunnen leiden dat de VS Taiwan in de steek laat. Opmerkingen die bedoeld zijn om twijfel te zaaien over de betrokkenheid van Washington bij het eiland.

“De VS zullen altijd Amerika eerst nastreven, en Taiwan kan op elk moment veranderen van een schaakstuk in een weggegooid schaakstuk”. Dit zei Chen Binhua, woordvoerder van het kantoor in Peking dat zaken met betrekking tot het eiland behandelt, tijdens een reguliere persbriefing op woensdag.

Chen reageerde op een vraag over een interview dat Trump in juli gaf aan Fox News, waarin hij een vraag ontweek over de vraag of hij als president Taiwan zou verdedigen als China zou aanvallen.

“Als ik die vraag beantwoord, zal het me in een zeer slechte onderhandelingspositie plaatsen,” zei Trump destijds.

“Met dat gezegd hebbende, Taiwan heeft al onze chipbusiness ingepikt.”

Belangrijkste militaire supporter

China suggereert vaak dat de VS geen betrouwbare partner is voor Taiwan, een lijn die is gericht op het ondermijnen van het vertrouwen van het eiland dat het een invasie kan weerstaan.

De VS hebben van oudsher een beleid van strategische ambiguïteit, waarbij ze de historische aanspraken van China op de soevereiniteit over Taiwan erkennen, terwijl ze slechts onofficiële betrekkingen met Taipei onderhouden en defensieve hulp toezeggen.

Toch heeft president Joe Biden herhaaldelijk gezegd dat de VS Taiwan zouden verdedigen als het land zou worden aangevallen.

Washington is Taipei’s belangrijkste militaire supporter en heeft eind 2022 toestemming gegeven voor een wapenverkoop van maar liefst 10 miljard dollar aan Taiwan over een periode van vijf jaar.

Peking heeft op de wapenverkoop gereageerd door defensiebedrijven te treffen met grotendeels symbolische sancties. China heeft gezworen het democratisch bestuurde eiland met 23 miljoen inwoners ooit onder zijn controle te brengen, met geweld als dat nodig is.

Formele erkenning VS

Toen hem werd gevraagd naar de opmerkingen van Chen, verwees een woordvoerder van Trumps campagne naar opmerkingen die hij maakte toen hij president was en waarin hij erkende dat China een bedreiging voor zijn veiligheid vormde.

De woordvoerder wees ook op een precedentbrekend gesprek dat de Taiwanese president Tsai Ing-wen had met Trump toen hij in 2016 gekozen president was.

Het gesprek kwam het dichtst bij formele erkenning door de VS door een Taiwanese leider sinds Washington zo’n vier decennia geleden betrekkingen aanknoopte met de communistische regering in Peking.

De VS en China vochten een handelsoorlog uit tijdens de ambtstermijn van Trump, toen de banden tussen de naties rafelden over een reeks kwesties, waaronder de oorsprong van het coronavirus, spionage, technologie en mensenrechten.

Oorlogsvliegtuigen

China heeft de druk op Taiwan gehandhaafd sinds het eiland op 13 januari de VS-vriendelijke vicepresident Lai Ching-te koos als volgende leider. Daags daarna heeft Peking een van de weinige overgebleven diplomatieke bondgenoten van Taiwan, Nauru, afgezet en de banden met een andere bondgenoot in de Stille Oceaan, Tuvalu, lopen gevaar na de verkiezingen in dat land.

Op dinsdag veranderde China een burgerluchtvaartroute zonder Taiwan te raadplegen, dat naar eigen zeggen een “krachtig protest” indiende bij Peking. Door deze wijziging wordt het vliegen van Chinese burgervliegtuigen dichter bij het eiland genormaliseerd.

Het Volksbevrijdingsleger stuurt regelmatig oorlogsvliegtuigen naar gevoelige gebieden rond Taiwan en heeft sinds augustus 2022 twee keer grote militaire oefeningen rond het eiland gehouden omdat Tsai topwetgevers uit de VS had ontmoet.

Chen, de woordvoerder van het Taiwanese kantoor in Peking, zei dat de luchtvaartwijziging “binnen het reguliere werkterrein van de Chinese toezichthouder voor de burgerluchtvaart valt”.

Hij herhaalde ook het standpunt van Peking dat “Taiwan een integraal onderdeel is van het Chinese grondgebied”.