Politiek Buitenland

EU geeft falen toe: 1 miljoen granaten naar Oekraïne op 1 maart gaat niet lukken

31-01-2024 17:22

Granaten
Shutterstock.

Ellen Milligan, Natalia Drozdiak, Alberto Nardelli, Bloomberg, 31 januari 2024 – De Europese Unie heeft toegegeven dat ze haar ambitieuze doelstelling om tegen maart 1 miljoen artilleriegranaten naar Oekraïne te sturen met enkele maanden heeft moeten uitstellen, waardoor de munitiecapaciteit van Kiev op korte termijn zal afnemen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Slechts 524.000 granaten zullen op de oorspronkelijke datum aan Oekraïne worden geleverd, hoewel de EU verwacht tegen het einde van het jaar 1,1 miljoen granaten te sturen, vertelde Josep Borrell, EU-buitenlandchef, woensdag aan verslaggevers.

Werk in uitvoering

Dat is ondanks een verhoging van de Europese capaciteit, die in staat is om dit jaar 1 miljoen munitie rondes te produceren, twee maanden eerder dan gepland, en 2 miljoen in 2025.

Lees ook: EU wil munitieleveringen aan Oekraïne opvoeren, nog maar een derde geleverd

“Dit is werk in uitvoering, de hele machinerie van de Europese defensie-industrie werkt”, zei Borrell na een bijeenkomst van de EU-ministers van Defensie in Brussel.

“De situatie zal de komende maanden blijven verbeteren.”

Belofte aan Kiev

De EU beloofde begin vorig jaar om de 1 miljoen stuks munitie naar Oekraïne te sturen na een aandrang van Estland om de belofte te doen. Eind vorig jaar vertelden EU-functionarissen aan de 27 lidstaten dat ze waarschijnlijk hun munitiedoel niet zouden halen, ondanks inspanningen om de defensie-industrie van het blok op te voeren.

De Letse minister van Defensie Andris Spruds vertelde Bloomberg in een interview dat het doel van 1 miljoen munitie “in de komende maanden en zeker tegen het einde van het jaar bereikt zal worden”.

Hij voegde eraan toe: “Het belangrijkste is om Oekraïne zo snel mogelijk te voorzien van alle nodige steun en de toegezegde 1 miljoen kogels.”

“De algemene trend is absoluut positief – we zien de dynamiek in zowel de productiecapaciteit als de toezegging om zo snel mogelijk één miljoen kogels te leveren,” zei Spruds.

Een derde tekort

Sommige lidstaten, waaronder Estland, hadden tijdens de bijeenkomst van de ministers van Defensie geprobeerd er bij de EU op aan te dringen het doel te halen.

Hanno Pevkur, de minister van Defensie van Estland, vertelde Bloomberg voorafgaand aan de vergadering dat slechts een derde van de kogels aan Oekraïne is geleverd. Hij zei dat Estland en ten minste zeven andere landen, waaronder Polen en de Scandinavische landen, bereid waren om meer geld toe te zeggen voor het doel.

“We komen nog ongeveer een derde tekort,” zei Pevkur.

“Daarom moeten we een duidelijk signaal afgeven dat we ofwel de doppen van de voorraden ofwel het geld hebben.”

Net zoals Oekraïne kampt met tekorten aan financiële en militaire hulp van geallieerde landen, wordt Rusland gesteund door een toevloed van voorraden uit Noord-Korea, dat volgens een Zuid-Koreaanse wetgever vorig jaar 1 miljoen granaten naar Rusland verscheepte.