William Horobin, Samy Adghirni, Bloomberg, 31 januari 2024 – De Franse pemier Gabriel Attal beloofde concessies te blijven doen aan protesterende boeren in een poging de crisis die zijn eerste drie weken als premier heeft geteisterd, achter zich te laten.
In een toespraak op dinsdag waarin hij de bredere prioriteiten van de regering voor de komende maanden uiteenzette, voegde Attal weinig toe aan de maatregelen die hij de afgelopen dagen had aangekondigd om de landbouwsector te steunen.
Toch zei hij dat er nog meer te gebeuren stond en onderstreepte stappen zoals het garanderen van de uitbetaling van Europese fondsen tegen half maart. Maar ook het versterken van het toezicht op de oorsprong van goederen en het vrijgeven van crisissteun voor wijngaarden.
Artikel gaat verder na afbeelding.
“Landbouw is onze kracht, niet alleen omdat het ons voedt, maar ook omdat het fundamenteel is voor onze identiteit, voor onze tradities”, zei Attal tegen de wetgevers in de Assemblée nationale.
“Niet alles zal in een paar weken worden opgelost en ik accepteer dat het werk complex is.”
President Emmanuel Macron benoemde de 34-jarige Attal eerder deze maand om zijn presidentschap nieuw leven in te blazen nadat er interne verdeeldheid was ontstaan over het aanscherpen van de immigratiewetten.
Maar Attal is rechtstreeks in een landbouwcrisis gestapt die in heel Europa oplaait nu boeren zich verzetten tegen de stijgende kosten en de strenge regelgeving.
In Frankrijk, de grootste landbouwproducent van de Europese Unie, goed voor 18% van de productie, protesteren boeren tegen wat ze oneerlijke concurrentie uit het buitenland noemen en willen ze meer financiële hulp en minder bureaucratie.
In de aanloop naar de toespraak van Attal bleven ze door het hele land snelwegen blokkeren, ook in de buurt van Parijs. Ook in België bleven de protesten aanhouden: verschillende belangrijke toegangswegen naar Antwerpen en Gent werden geblokkeerd.
“Ik heb gesproken over noodmaatregelen; we zijn ook op zoek naar Europese maatregelen,” zei Arnaud Rousseau, het hoofd van de boerenbond FNSEA, op Europe 1 radio voor de toespraak, eraan toevoegend dat zijn leden weten dat dit enige tijd kan duren.
Tijdens een staatsbezoek aan Stockholm zei Macron dat hij de eisen van de boeren zou bespreken met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
Hij zei in het bijzonder dat Frankrijk om duidelijke maatregelen heeft gevraagd voor de invoer van gevogelte en granen uit Oekraïne, waarvan “de omvang en de kwaliteit” de Europese markt destabiliseren.
Hij versterkte ook zijn verzet tegen een handelsovereenkomst met het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok en riep op tot meer flexibiliteit van de EU met betrekking tot braaklandregels om meer productie mogelijk te maken.
Minister van Financiën Bruno Le Maire herhaalde woensdag dat Frankrijk tegen het handelsakkoord met Zuid-Amerika is en zei dat het land de mogelijkheid heeft om het te blokkeren. “Als Frankrijk iets wil in Europa, heeft het genoeg gewicht om het op te leggen,” zei hij in een interview op radio Europe1.
Minister van Landbouw Marc Fesneau gaf aan dat de steun voor wijnboeren in totaal 80 miljoen euro zou bedragen, inclusief steun voor verliezen als gevolg van meeldauw en dekking van rentebetalingen voor leningen.
De regering overweegt ook voorstellen om jonge boeren te helpen boerderijeigendommen te kopen, zei Fesneau woensdag op Sud Radio.
Het grootste deel van Attal’s toespraak tot het parlement ging over andere beleidsterreinen waaraan zijn regering prioriteit zal geven. Een centraal onderdeel van zijn plannen zijn arbeidsmarkthervormingen om de inkomens van mensen die in de buurt van het minimumloon verdienen te verhogen en om sommige bijstandsgerechtigden te verplichten om 15 uur opleiding te volgen of onbetaald werk te verrichten.
Hij riep de ministers ook op om te experimenteren met het verkorten van de werkweek tot vier dagen, evenals een vereenvoudiging van de normen voor kleine bedrijven.