Laura Millan, Bloomberg, 31 januari 2024 – Wereldopwarming, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, brengt schade toe aan ecosystemen en infrastructuur in zelfs de koudste landen van Europa.
“Op een opwarmende planeet worden koudegolven minder intens en minder frequent,” zegt Izidine Pinto, co-auteur van een onderzoek door wetenschappers van World Weather Attribution en onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.
“Dit is geen reden voor een feestje.”
Net zoals de klimaatverandering hittegolven heter en frequenter maakt, produceert het koude periodes die zowel milder als zeldzamer zijn. Dit ontdekten de WWA-onderzoekers, die een door vakgenoten beoordeelde methode gebruikten om de invloed van de opwarming van de aarde op recente extreme weersverschijnselen te bepalen.
Milder weer op noordelijke breedtegraden versnelt het smelten van het Arctische zee-ijs, terwijl de toenemende frequentie van vriezen en dooien schade toebrengt aan de infrastructuur en een gelaagder sneeuwpakket creëert dat het risico op lawines verhoogt.
Tijdens de koudegolf eerder deze maand registreerde het Zweedse dorp Vittangi op 5 januari een minimumtemperatuur van -44,6 graden Celsius – de koudste temperatuur deze eeuw in Scandinavië. Zonder klimaatverandering zou het in Noorwegen, Zweden en Finland echter ongeveer 4 graden kouder zijn geweest, aldus de wetenschappers van het WWA.
De analyse van historische gegevens door het WWA leidde tot de conclusie dat een dergelijke koudegolf eens in de 15 jaar kan worden verwacht. Maar toen ze keken naar het vijfdaagse temperatuurgemiddelde, ontdekten ze dat de koudegolf in januari slechts de 12e koudste was sinds 1950.
Wetenschappers combineerden deze waarnemingen met klimaatmodellen en concludeerden dat de kans op zo’n vijfdaagse koudegolf nu vijf keer kleiner is onder invloed van de opwarming van de aarde, terwijl de kans op ééndaagse koude extremen 12 keer kleiner is.
Als de temperatuur wereldwijd 2 graden Celsius boven het pre-industriële niveau uitstijgt – vergeleken met de huidige stijging van 1,2 graden Celsius – zullen koudegolven van vijf dagen nog eens 2,5 graden Celsius warmer worden, terwijl extremen van één dag 2 graden Celsius warmer zullen worden.
“Emissies door de verbranding van olie, gas en kolen versterken extreem weer over de hele wereld en maken ons leven gevaarlijker, duurder en onzekerder”, aldus Pinto.