Buitenland

VS waarschuwen voor Chinese auto’s: ‘Risico voor staatsveiligheid’

31-01-2024 08:24

Elektrische auto
Shutterstock.

Mackenzie Hawkins, Bloomberg, 31 januari 2024 – De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, waarschuwde dat elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij aanzienlijke risico’s opleveren voor de nationale veiligheid. De regering Biden overweegt extra tarieven voor auto’s uit het Aziatische land, evenals een aparte maatregel om de persoonlijke informatie van Amerikanen te beschermen.

Lees ook: Elektrische autosector zeepbel is gebarsten, en ergste pijn moet nog komen

Elektrische en autonome voertuigen “verzamelen een enorme hoeveelheid informatie over de bestuurder, de locatie van het voertuig, de omgeving van het voertuig,” zei Raimondo dinsdag tijdens een gesprek met de Atlantic Council.

“Willen we dat al die gegevens naar Peking gaan?”

Bijzonder bedreiging China

Haar opmerkingen komen op het moment dat het Witte Huis een uitvoerend bevel voorbereidt om te voorkomen dat buitenlandse tegenstanders toegang krijgen tot “zeer gevoelige” individuele gegevens, zoals Bloomberg News vorige week meldde.

Amerikaanse functionarissen waarschuwen al lange tijd dat China een bijzondere bedreiging vormt op dat gebied, en de nieuwe maatregelen zouden van invloed kunnen zijn op een breed scala aan industrieën.

Lees ook: ‘Peak gas’: sinds 2017 verkoop auto’s met verbrandingsmotor 23% gedaald

Een ambtenaar van het ministerie van Handel zei dat de opmerkingen van Raimondo op dinsdag geen verband hielden met die uitvoerende order. In plaats daarvan waren ze een weerspiegeling van andere technologiegebieden waarop het hoofd van het ministerie van Handel zich steeds meer richt. Dit vanuit het oogpunt van nationale veiligheid, zei de ambtenaar, die niet bij naam genoemd wilde worden om interne gesprekken te bespreken.

Technologiestrijd VS en China

Raimondo’s toon onderstreept de reikwijdte van de technologiestrijd tussen de VS en China, nu Washington sectoren die lange tijd een probleem vormden voor het economisch concurrentievermogen steeds meer onder de loep neemt door de bril van nationale veiligheid en staatsmanschap.

Twee prominente voorbeelden zijn elektrische voertuigen en computerchips. Washington heeft geprobeerd Peking de pas af te snijden bij de meest geavanceerde halfgeleidertechnologie, maar functionarissen maken zich zorgen over China’s overcapaciteit in oudere generatie chips die essentieel zijn voor de wereldeconomie.

Raimondo trok dinsdag een duidelijke parallel tussen de twee sectoren: “Je kunt dezelfde vragen stellen over halfgeleiders, waarvan er veel in China worden gemaakt,” zei ze.

Nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan herhaalde dinsdagavond de Amerikaanse zorgen in een toespraak voor de Council on Foreign Relations.

“We hebben er ook hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat geavanceerde en gevoelige technologieën die onze bedrijven ontwikkelen geen bron van kwetsbaarheid worden,” zei Sullivan.

Importheffingen

Afgezien van de nationale veiligheid wegen de zorgen over de markt nog steeds zwaar. De regering Biden heeft miljarden dollars gestoken in het subsidiëren van de binnenlandse productie van zowel EV’s als halfgeleiders en kijkt naar handelsinstrumenten om die groeiende productiebasis te helpen beschermen.

Het Witte Huis beslist momenteel of het de heffingen op bepaalde Chinese importproducten, waaronder EV’s, zal verhogen, na een jarenlange herziening van de heffingen die voor het eerst werden opgelegd onder president Donald Trump.

Auto’s van Chinese autofabrikanten zoals BYD zijn doorgedrongen tot Europa en Latijns-Amerika, maar hebben de Amerikaanse markt nog niet bereikt, deels vanwege een Amerikaans tarief van 27,5%.

Op het gebied van chips ondervraagt het ministerie van Handel klanten van halfgeleiders – waaronder autofabrikanten en alle grote technologiebedrijven – om te begrijpen hoe ze minder geavanceerde elektronische componenten inkopen, met het oog op mogelijke tarieven.