Buitenland

Zuid Afrika claimt wraakacties door ‘buitenlandse inlichtingendiensten’ na Israël-rechtszaak

01-02-2024 17:27

Khumbudzo Ntshavheni
Zuid-Afrikaanse minister van Staatsveiligheid Khumbudzo Ntshavheni. Bloomberg.

S’thembile Cele, Bloomberg, 1 februari 2024 – Zuid-Afrika heeft zijn staatsveiligheidsdienst versterkt en in opperste staat van paraatheid gebracht vanwege zorgen over de mogelijke gevolgen van het besluit van de regering om juridische stappen te ondernemen tegen Israël dat van ‘genocide’ wordt beschuldigd.

Lees ook: Zuid-Afrika wil arrestatiebevel voor Netanyahu, vergelijkt Gaza-oorlog met Rwanda

Khumbudzo Ntshavheni, de staatsveiligheidsminister, herhaalde de bezorgdheid van president Cyril Ramaphosa eerder deze week dat “buitenlandse inlichtingendiensten” worden gebruikt om wraak te nemen op Zuid-Afrika omdat het een rechtszaak heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof. Geen van beiden noemde de landen die ze verdachten van betrokkenheid.

“Er zijn internationale misinformatiecampagnes gericht op het destabiliseren van het land,” zei Ntshavheni.

“Als veiligheidscluster zijn we erg gefocust op dat werk, we monitoren en we versterken onze capaciteit.”

Tussenvonnis

Het ICJ oordeelde vorige week in een tussenvonnis dat Israël – door Zuid-Afrika beschuldigd van genocide tijdens het harde optreden tegen Hamas – moet optreden om te voorkomen dat Palestijnen gedood of gewond raken, maar eiste geen onmiddellijk staakt-het-vuren.

Israël ontkende dat het burgers als doelwit nam en bevestigde zijn recht op zelfverdediging toen het woensdag voor de VN-Veiligheidsraad verscheen.

Zuid-Afrika moet in augustus verkiezingen houden die de felst bevochten sinds het einde van de apartheid in 1994 zullen worden. Uit opiniepeilingen blijkt dat het regerende African National Congress zijn nationale meerderheid dreigt te verliezen.

Ramaphosa zei dat buitenlandse agentschappen zouden kunnen proberen zich met de uitslag te bemoeien in de hoop zijn regering uit de weg te ruimen.

“We blijven de onafhankelijke kiescommissie steunen om ervoor te zorgen dat er geen dreiging is van cyber-interferenties door buitenlandse agentschappen,” zei Ntshavenhi.

“We kunnen niet toestaan dat buitenlandse agentschappen onze verkiezingen destabiliseren.

Israël-criticus

Op dinsdag zei Naledi Pandor, de minister van Internationale Betrekkingen die een uitgesproken criticus van Israël is, dat ze met de minister van Politie had gesproken over de vraag of ze voldoende bescherming had.

Ze beschuldigde Israël er ook van dat het in strijd handelt met de uitspraak van het ICJ en drong er bij de internationale gemeenschap op aan om druk te blijven uitoefenen.

“Honderden mensen zijn gedood in de afgelopen drie of vier dagen,” vertelde ze aan verslaggevers.

“Het is duidelijk dat Israël gelooft dat het een vrijbrief heeft om te doen wat het wil.”