Politiek

Duitsland wil 1 miljard euro in grondstoffen investeren, afhankelijkheid China verminderen

02-02-2024 15:06

IJzer en staal
Martin Leissl/Bloomberg.

Kamil Kowalcze, Bloomberg, 2 februari 2024 – De Duitse regering heeft ongeveer 1 miljard euro gereserveerd voor investeringen in grondstoffen om de afhankelijkheid van producenten zoals China voor kritieke mineralen te verminderen, aldus mensen die bekend zijn met het plan.

Lees ook: Duitse begrotingsruzie verdiept zich, Duitsers gaan nog meer pijn lijden

Er zal een selectieprocedure worden opgesteld om te bepalen welke projecten – onder meer op het gebied van winning, verwerking en recycling van materialen – in aanmerking komen, zeiden de mensen op voorwaarde van anonimiteit. De financiering, via de Duitse staatsontwikkelingsbank KfW, zal bestaan uit aandelenkapitaal om minderheidsbelangen te verwerven.

De projecten in Duitsland en in het buitenland zullen “bijdragen aan de continuïteit van de aanvoer van kritieke grondstoffen”, aldus een woordvoerster van het Ministerie van Economische Zaken. Het ministerie gaf geen details over de structuur van het staatsfonds.

Kwetsbaar Europa

Door pandemieën veroorzaakte verstoringen van de toeleveringsketen over de hele wereld en de Russische invasie in Oekraïne hebben de kwetsbaarheid van Europa’s afhankelijkheid van energie en grondstoffen voor high-tech en groene projecten blootgelegd.

De regering van kanselier Olaf Scholz beloofde de inspanningen voor toegang tot kritieke materialen op de langere termijn op te voeren.

Grondstoffen zoals kobalt, koper, lithium, silicium en zeldzame aardmetalen zijn nodig om microchips, windturbines en batterijen voor elektrische voertuigen te maken.

Topprioriteit voor EU

Als het Duitse parlement vrijdag de begroting voor 2024 van Scholz goedkeurt, wordt het fonds van een miljard euro opgezet voor vier jaar. De investeringen zullen worden gecoördineerd met Italiaanse en Franse initiatieven in de grondstoffensector, zeiden de mensen. Beleidsmakers zullen zich richten op minerale projecten die als kritiek zijn gedefinieerd in de Wet Kritieke Grondstoffen van de Europese Unie.

Veronika Grimm, lid van Scholz’ panel van onafhankelijke economische adviseurs, zei dat het doel om de grondstoffenvoorziening te diversifiëren een “topprioriteit” moet zijn voor de EU als geheel.

“Het grondstoffenfonds kan een element zijn, maar het zal niet genoeg zijn,” zei Grimm tegen Bloomberg.

KfW weigerde commentaar te geven op de plannen. De kredietverstrekker zal naar verwachting een verklaring afleggen over zijn rol in het beheer van het project tijdens zijn jaarlijkse nieuwsconferentie volgende week op 7 februari.

Binnenlandse mijnbouw stimuleren

De EU is in november maatregelen overeengekomen in het kader van de Wet Kritieke Grondstoffen om de binnenlandse mijnbouw te stimuleren en de afhankelijkheid van één land te verminderen.

Terwijl Duitsland nog een structuur moet opzetten om zijn investeringen in grondstoffen te organiseren, zou Japan een model kunnen bieden. Sinds 2004 heeft de Japanse staatsorganisatie voor metaal- en energiezekerheid geïnvesteerd in de opslag van grondstoffen, reserves onderzocht, leningen of garanties verstrekt aan grondstoffenbedrijven en hun aandelen rechtstreeks gekocht.