Economie

Recordwinsten voor Europese banken in 2023, dankzij renteverhogingen

02-02-2024 14:44

Euro
Illustratiefoto @Shutterstock.

Nicholas Comfort, Bloomberg, 2 februari 2024 – Europese banken boekten vorig jaar recordwinsten dankzij een snelle opeenvolging van renteverhogingen. Het is een prestatie die veel banken moeilijk zullen kunnen herhalen.

Lees ook: Grote ondernemingen: hogere winst en dividend dan voor corona

Analisten ondervraagd door Bloomberg verwachten dat het gecombineerde nettoresultaat voor 11 van de grootste Europese banken dit jaar met 6,3% zal dalen ten opzichte van de 56,5 miljard euro die voor 2023 werd geboekt. Dat zou nog steeds het op één na hoogste zijn volgens de gegevens van bijna twintig jaar geleden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

De cijfers zijn exclusief verschillende grote Italiaanse en Franse banken, samen met de Zwitserse UBS Group, die volgende week hun winstcijfers moeten bekendmaken.

Renteverhogingen

Kredietverstrekkers profiteerden van de snelle renteverhogingen door de Europese Centrale Bank, waardoor ze meer konden vragen voor leningen terwijl ze relatief weinig betaalden voor deposito’s.

Nu de inflatie afneemt en de rentetarieven in de eurozone stabiliseren of zelfs dalen, zal die rugwind dit jaar naar verwachting afnemen, wat vooral de banken treft die sterk afhankelijk zijn van leningen in hun thuismarkten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“Ongeveer 80% van onze inkomsten is gerelateerd aan rente, wat ook voor Europese begrippen erg hoog is”, zei Steven van Rijswijk, CEO van ING Groep, vorige maand in een interview.

“We moeten diversifiëren.”

ING daalde donderdag het meest in bijna een jaar nadat de Nederlandse kredietverstrekker waarschuwde dat zijn belangrijkste inkomstenbron zal verzwakken, omdat het hogere rentetarieven doorberekent aan spaarders. Die klap kan oplopen tot ongeveer 600 miljoen euro dit jaar, meer dan de 200 miljoen euro die de Nederlandse bank verwacht uit de groei van de kredietverlening.

Provisies en commissies

Kredietverstrekkers als Deutsche Bank en de Spaanse BBVA hebben te maken met een vergelijkbare situatie, maar zijn wel bezig met geografische diversificatie of het opbouwen van andere inkomstenbronnen. Deutsche Bank, bijvoorbeeld, heeft haar inkomstenverwachtingen voor de middellange termijn verhoogd, omdat ze rekent op een opleving van de transactie-inkomsten om de inkomsten uit vergoedingen te verhogen.

Bij BBVA hielpen hoger dan verwachte inkomsten uit provisies en commissies de vertraging in de rente-inkomsten vorig kwartaal te compenseren. Zijn lokale rivaal Banco Santander erkende ook dat de stimulans van hogere rentetarieven in Europa waarschijnlijk zal wegebben, maar zei dat het andere activiteiten heeft om op te steunen.

“Dit jaar stond in het teken van zeer hoge groei in al onze wereldwijde activiteiten en veel rugwind in Europa”, zei voorzitter Ana Botin woensdag in een interview.

“Wat we zien is een nog beter ’24 waar we een heel andere motor zullen hebben, het zal meer aan de consumentenzijde zijn, wat Europa en de VS zijn, en meer in Zuid-Amerika.”

Leningen vervangen

Een uitzondering op de bonanza aan rente-inkomsten van vorig jaar waren kredietverstrekkers in Frankrijk, waar lokale regels het moeilijker maken om de rente op leningen te verhogen.

BNP Paribas verlaagde donderdag zijn verwachtingen voor de inkomsten uit hogere rentetarieven. Het verwees daarbij naar het besluit van de ECB om te stoppen met het betalen van rente op minimumreserves. En ook naar de verkoop van staatsobligaties door België, waardoor sommige deposito’s bij banken zijn weggehaald.

Maar zelfs als de stimulans van de stijgende rente dit jaar wegebt, zijn de Europese banken nog steeds op weg naar een hogere winstgevendheid dan in het afgelopen decennium. Ze vervangen nu leningen die zijn verstrekt in een tijdperk van recordlage rentetarieven.

“We bevinden ons voor een groot deel in een omgeving met vastrentende hypotheken”, vertelde Lars Machenil, financieel directeur bij BNP Paribas, donderdag aan analisten.

“De renteherziening is er, maar het kost tijd.”