Economie

Big Tech Bijltjesdagen: 32.000 mensen verloren baan in nog geen 5 weken tijd

05-02-2024 18:56

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg. Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Antonia Mufarech, Bloomberg, 5 februari 2024 – De tech-industrie is 2024 begonnen met een nieuwe golf van ontslagen, die nog verder teruggaat na de wijdverspreide ontslagen van vorig jaar. Tot nu toe hebben zo’n 32.000 tech-medewerkers hun baan verloren in 2024 volgens Layoffs.fyi, een startup die sinds de pandemie het banenverlies in de industrie bijhoudt.

Lees ook: Beleggers bewijzen: Big Tech is de toekomst, Big Oil het verleden

Snap werd het nieuwste voorbeeld en kondigde maandag aan dat het zijn personeelsbestand met ongeveer 10% gaat inkrimpen, wat neerkomt op ongeveer 540 werknemers. Eerder deze maand zei softwarebedrijf Okta dat het 7% van zijn personeel zou schrappen om kosten te besparen, wat ongeveer 400 werknemers treft.

De lijst is nog langer, inclusief Big Tech werkgevers als Amazon, Salesforce en Meta.

Overaanwerving

Dit jaar “proberen techbedrijven nog steeds te corrigeren voor hun overaanwerving tijdens de pandemiegolf, gezien het feit dat zowel de hoge rente als de technische neergang langer hebben geduurd dan aanvankelijk verwacht”, mailde Roger Lee. Hij is oprichter van Layoffs.fyi.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Volgens Lee waren er de afgelopen jaren twee grote golven van ontslagen. De ‘early Covid‘-piek, van het eerste tot tweede kwartaal van 2020, en het ‘renteverhoging’-effect, dat sinds het tweede kwartaal van 2022 aanhoudt.

“De ontslagen van dit jaar zijn meestal kleiner en gerichter dan de ontslagen van een jaar geleden”, aldus Lee.

AI

Hoewel economische factoren de belangrijkste reden zijn voor technische ontslagen, merkte Lee op dat veel bedrijven de race om kunstmatige intelligentie als factor noemen, omdat ze hun middelen verschuiven om zich te richten op AI-talent.

Volgens een analyse van CompTIA, dat werkgelegenheidstrends in de tech-industrie volgt, zijn de vacatures voor “kunstmatige intelligentie of waarvoor AI-vaardigheden vereist zijn, van december tot januari met ongeveer 2000 toegenomen tot 17.479”.

Dus zelfs als de industrie sommige banen schrapt, werft ze ook agressief andere banen aan. Volgens CompTIA waren er in januari 33.727 actieve vacatures, de grootste maandelijkse stijging in 12 maanden.

“De meeste ontslagen zijn gevallen en bedrijven beginnen weer op te veren”, zegt Bert Bean, CEO van uitzendbureau Insight Global.

“Maar het is nog steeds erg onzeker.”

Hij verwacht dat de markt de komende twee kwartalen zo zal blijven, “totdat de Fed echt naar buiten komt en de rente begint te verlagen.”