Buitenland

EU importeert recordaantallen Russische olie via tussenpersoon India

05-02-2024 16:24

Olietanker
Shutterstock.

Naast het Verenigd Koninkrijk blijkt ook de Europese Unie indirect grote hoeveelheden olie uit Rusland te importeren, met India als tussenpersoon. De EU is zelfs één van de voornaamste afnemers geworden van brandstofproducten uit Indiase raffinaderijen.

Een analyse van The Independent, gebaseerd op gegevens van energie-adviseur Kpler, onthulde deze handelsstroom, meldt Business Insider Nederland.

Stijging van 115 procent

Vorig jaar kochten EU-landen gezamenlijk ongeveer 231.800 vaten per dag aan brandstofproducten, zoals diesel en kerosine, van India. Dat is een stijging van 115 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze toename vertegenwoordigt de grootste hoeveelheid brandstofproducten die Europa van India heeft afgenomen, sinds Kpler zeven jaar geleden begon met het bijhouden van gegevens. Ondanks deze groeiende handelsstroom zijn er recentelijk signalen dat India zijn aankopen van Russische olie iets heeft verminderd, mogelijk als gevolg van druk om de relaties met de Verenigde Staten te behouden.

Bovendien zou India problemen ondervinden bij het betalen van Russische oliehandelaren, vooral vanwege meningsverschillen over de afrekening in valuta anders dan de Amerikaanse dollar.