Klimaat

EU vreest dure groene transitie bij teveel protectionisme tegen China

05-02-2024 19:05

Diyana Dimitrova/Shutterstock

John Ainger, Ewa Krukowska, Bloomberg, 5 februari 2024 – De EU deinst terug voor verdere maatregelen om haar geplaagde cleantechindustrie te beschermen tegen goedkope Chinese import. De vrees is dat het daardoor moeilijker wordt om belangrijke onderdelen te kopen en dat de kosten van de groene transitie zullen stijgen.

De onderhandelaars zullen dinsdag de besprekingen afronden over de Net Zero Industry Act – het antwoord van de EU op de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Die moet ervoor zorgen dat de energietransitie in de regio niet gepaard gaat met een massale vlucht van de kritieke industrieën die nodig zijn voor de energievoorziening.

Maar de Europese wind- en zonne-energiesectoren komen steeds meer onder druk te staan, wat leidt tot oproepen tot handelsbeschermende maatregelen, zoals het onderzoek van het blok naar Chinese elektrische voertuigen.

Cruciale onderdelen

Het dilemma is dat de EU-industrie niet het risico wil lopen om de levering van cruciale onderdelen voor zonnepanelen en windturbines stop te zetten, ondanks de enorme Chinese overheidssubsidies die de markt verstoren.

Eurelectric, de energielobby van de industrie, toonde zich vorige week bezorgd dat er nieuwe handelsmaatregelen werden overwogen. De Europese Commissie weet ondertussen dat een potentiële handelsoorlog de kosten voor het behalen van haar klimaatdoelstellingen zou kunnen verhogen.

“De EU heeft ook instrumenten om oneerlijke handelspraktijken zoals dumping aan te pakken”, vertelde Mairead McGuinness, commissaris voor financiële diensten, maandag aan het parlement.

“Gezien het feit dat we momenteel in grote mate afhankelijk zijn van import om de EU-doelstellingen voor de ontwikkeling van zonne-energie te halen, moet elke mogelijke maatregel worden afgewogen tegen de doelstellingen die we onszelf hebben gesteld met betrekking tot de energietransitie.”

Diepste crisis in tien jaar

De nieuwe EU-wetgeving komt op een moment dat de Europese zonne-energiesector geconfronteerd wordt met de diepste crisis in meer dan tien jaar, zelfs nu er recordaantallen panelen worden geïnstalleerd.

Vorige maand zei de Zwitserse fabrikant van zonnepanelen, Meyer Burger Technology, dat het mogelijk een van Europa’s grootste productiefaciliteiten in Freiberg, Duitsland, zou sluiten en zijn investeringen zou verplaatsen naar de VS.

Directe steunmaatregelen

De NZIA is opgezet om die erosie van industriële capaciteit een halt toe te roepen door de vergunningverlening te versnellen en bij veilingen voor nieuwe capaciteit voor duurzame energie te kiezen voor binnenlandse producenten op grond van cyberveiligheid en duurzaamheid.

Maar het ontbreken van nieuwe financiering heeft de vrees doen ontstaan dat de maatregel tanden tekort zal schieten in vergelijking met de miljarden dollars die door de VS worden aangeboden.

“De EU moet de binnenlandse productie van zonne-energie ondersteunen met directe steunmaatregelen”, schreef Kristian Ruby, secretaris-generaal van Eurelectric, vrijdag in een brief aan president Ursula von der Leyen en andere EU-commissarissen.

“Handelsmaatregelen kunnen de invoering van schone elektrificatie aanzienlijk vertragen”.