Politiek

Ambitieus doel EU-klimaatman Hoekstra: 90 procent minder uitstoot broeikasgas in 2040

06-02-2024 16:35

Wopke Hoekstra, CDA
De nieuwe Europese 'klimaatgezant' Wopke Hoekstra Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat zij tegen 2040 de uitstoot van broeikasgassen met maar liefst 90 procent wil verminderen, een ambitieus doel dat aanzienlijk meer klimaatmaatregelen vereist dan momenteel worden genomen, meldt het ANP. Klimaatcommissaris Wopke Hoekstra benadrukt dat dit vraagt om een diepgaand gesprek tussen politici, het bedrijfsleven en de agrarische sector.

Lees ook: Ambitieus doel EU-klimaatman Hoekstra: 90 procent minder uitstoot broeikasgas in 2040

De Europese Unie heeft reeds besloten om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, en streeft ernaar om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen. De invoering van tussentijdse doelen is volgens de commissie noodzakelijk om de druk hoog te houden en te voorkomen dat de EU achterblijft bij haar klimaatdoelstellingen.

‘Vermindering van 80 of 85 procent tegen 2040 ontoereikend’

In het overwegingsproces heeft de commissie ook overwogen om te streven naar een vermindering van 80 of 85 procent tegen 2040. Echter, dit werd door haar klimaatadviseurs als ontoereikend beschouwd om te voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Zo ook om de opwarming van de aarde te beperken tot niet meer dan anderhalve graad Celsius.

Aanbeveling

Hoekstra heeft bij zijn aantreden als opvolger van Frans Timmermans beloofd om zich in te zetten voor het overnemen van dit advies, onder druk van groene en linkse Europarlementariërs. Het nieuwe doel voor 2040 blijft voorlopig niet meer dan een aanbeveling van de commissie. Het is aan de EU-lidstaten om dit doel te omarmen, waarna de volgende Europese Commissie het zal omzetten in wetgeving.