Binnenland

Bijna een derde van de huishoudens met haard of kachel stookte meer in 2023

07-02-2024 10:19

Open haard. Foto @Sergei Solo

Van de 1,2 miljoen huishoudens in Nederland met een haard of kachel geeft 30 procent aan dat ze in 2023 meer hebben gestookt dan voorheen, terwijl 19 procent juist aangeeft minder hout of houtpellets te hebben gebruikt. De voornaamste drijfveer achter het verhoogde stookgedrag was de stijgende gasprijs, zoals gerapporteerd door 84 procent van deze huishoudens.

Dat blijkt uit de CBS-enquête ‘Belevingen 2023’, waarin het afgelopen jaar tussen februari en half april onder andere werd gepeild naar het stookgedrag van huishoudens. Het onderzoek is geheel aan het thema klimaatverandering en energietransitie gewijd.

Zorgen om klimaateffecten

De meerderheid van de huishoudens die minder hout of houtpellets stookten, geeft als reden de zorg om klimaateffecten (44 procent). Ongeveer een kwart benadrukt dat het gebruik van deze brandstoffen kostbaar is of schadelijk voor de gezondheid. Bovendien worden hinder voor buren en beperkte beschikbaarheid van hout of houtpellets genoemd als redenen om de haard of kachel minder frequent te gebruiken.

Circa 15 procent van de huishoudens geeft aan een haard of kachel te hebben, waarin hout of houtpellets kunnen worden verbrand, met een hogere prevalentie in koopwoningen, vrijstaande woningen, en woningen gebouwd vóór 1945.

Woning ontoereikend warm voor 15 procent huishoudens

In 2023 gaf 28 procent van de huishoudens met een lage welvaart aan dat ze hun woning op koude dagen onvoldoende konden verwarmen, tegenover 7 procent van de huishoudens met een hoge welvaart. Over het geheel genomen rapporteerde 15 procent van de huishoudens dat hun woning ontoereikend warmte bood op koude dagen, vooral als ze in huurwoningen of minder goed geïsoleerde woningen woonden.