Ciarán Giles, Raf Casert, Madrid, AP, 7 februari – In navolging van protesten in heel Europa hielden duizenden boeren in Spanje woensdag een tweede dag van tractordemonstraties in het hele land. Hierbij blokkeerden ze snelwegen om veranderingen te eisen in het landbouwbeleid van de Europese Unie en maatregelen tegen de stijgende productiekosten en de ernstige droogte.
De protesten leidden ertoe dat verschillende belangrijke nationale snelwegen werden geblokkeerd. De toegang tot de oostelijke haven van Castellon en de zuidoostelijke luchthaven van Jerez waren tijdelijk afgesneden.
Het staatspersbureau Efe zei dat 1000 tractoren langzaam richting het centrum van Barcelona reden, waardoor er grote files ontstonden op de wegen naar de noordoostelijke havenhoofdstad van de Spaanse regio Catalonië.
De protesten, waarbij enkele duizenden mensen op tractoren en in andere voertuigen betrokken zijn, worden niet gesteund door de drie belangrijkste landbouworganisaties in Spanje, die hebben opgeroepen tot afzonderlijke protesten in de komende dagen.
Verschillende media hebben veel van de protesten van dinsdag en woensdag in verband gebracht met conservatieve groeperingen. Tot nu toe zijn er geen ernstige incidenten geweest. De demonstraties zullen naar verwachting de komende weken doorgaan met een groot protest in Madrid op 21 februari.
Premier Pedro Sánchez beloofde woensdag in het Spaanse parlement de boeren te helpen en hun zaak voor te leggen aan Europa.
Het ministerie van Landbouw kondigde dinsdag ongeveer 270 miljoen euro aan steun aan 140.000 boeren ter compensatie van de ernstige droogte in Spanje en de problemen veroorzaakt door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.
Minister van Landbouw Luis Planas Puchades had vrijdag een ontmoeting met de boerenbonden, maar slaagde er niet in hen te overtuigen de protesten te stoppen.
De afgelopen dagen waren er andere protesten in landen als Frankrijk, Polen en Griekenland.
De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, heeft de afgelopen weken al concessies gedaan aan boeren op het gebied van milieu- en steunregels. Ook heeft het deze week besloten om plannen om het gebruik van pesticiden en andere gevaarlijke producten te halveren in de ijskast te zetten.
Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib van België, dat momenteel het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt, zei woensdag dat de regels voor de landbouw “opnieuw moeten worden bekeken in het licht van de huidige realiteit”.
Maroš Šefčovič, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zei dat “schaarste van hulpbronnen, prijsschokken en een steeds concurrerender wereldmarkt een enorme impact hebben op de landbouwsector en plattelandsgemeenschappen.”
“We hebben gezien bij de boeren die protesteren in de straten van Europa dat velen van hen zich gevangen voelen, dat er niet aan hun behoeften wordt voldaan. We moeten dus iets doen,” voegde hij eraan toe.
Niets doen zou echter veel van de protesterende boeren waarschijnlijk tevreden stellen, omdat het de huidige EU-plannen zou kunnen vertragen die oproepen tot dure bureaucratische veranderingen. En ook de goedkeuring van internationale vrijhandelsovereenkomsten die goedkope landbouwproducten op de Europese markten zouden brengen.