Premium | Essay

Waarom centrumpartijen op instorten staan

07-02-2024 14:58

Wouter Bos (PvdA) en Jan Peter Balkenende (CDA)
Premium
Wouter Bos (PvdA) en Jan Peter Balkenende (CDA). AP Photo/Peter Dejong.

Hans van Willigenburg, TPO, 7 februari 2024 - Zullen we het ooit nog meemaken dat CDA, PvdA of VVD, decennialang de gezichtsbepalende partijen in de Nederlandse politiek, een serieuze comeback maken? Dat zij die respectievelijk de christendemocratie, de sociaaldemocratie en het liberalisme zeggen te vertegenwoordigen een nieuw publiek gaan aanboren? Een publiek dat het uit de mottenballen halen van deze twintigste-eeuwse ideologieën niet alleen een goed idee vindt, maar er ook voor langs de deuren wil gaan, posters voor wil ophangen en debatavonden voor wil organiseren?

De neerwaartse trend van CDA en PvdA in de afgelopen jaren en de supersnelle erosie bij de VVD in de peilingen van de laatste maanden, gevoegd bij alle reeds gedecimeerde centrumpartijen elders in Europa (neem de Parti Socialiste in Frankrijk of de Democrazia Christiana in Italië), suggereert op zijn minst dat we met een onomkeerbare trend te maken hebben.

Of het nu de vorm of de inhoud van centrumpartijen is die weinig mensen meer enthousiasmeert, of beiden: in het digitale medialandschap, waar kliks en duimpjes steeds invloedrijker worden bij redacti

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.