Politiek Buitenland

Russische overwinning in Oekraïne zou Europa drastisch veranderen

08-02-2024 14:56

Olaf Scholz
Duitse bondskanselier Olaf Scholz. AP Photo/Markus Schreiber.

Arne Delfs, Jennifer Jacobs, Bloomberg, 8 februari 2024 – De Duitse bondskanselier Olaf Scholz waarschuwde voor de gevaren van een Russische overwinning als de bondgenoten van Oekraïne hun militaire steun en financiële hulp niet verhogen, voorafgaand aan een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden.

“Vergis u niet: Een Russische overwinning in Oekraïne zou niet alleen het einde betekenen van Oekraïne als een vrije, democratische en onafhankelijke staat, het zou ook het gezicht van Europa drastisch veranderen,” schreef Scholz donderdag in een opiniestuk in de Wall Street Journal.

“Het leiderschap van president Biden is cruciaal geweest om ervoor te zorgen dat de agressie van Vladimir Poetin wordt beantwoord met een eensgezind en succesvol antwoord,” zei Scholz.

“Onze boodschap is duidelijk: we moeten ons uiterste best doen om te voorkomen dat Rusland wint.”

Blokkade in US Congress

De VS hebben alle bestaande machtigingen van het Congres om Oekraïne te helpen de inval van Rusland af te slaan uitgeput. Een noodaanvraag van 61 miljard dollar van het Witte Huis is vastgelopen op Capitol Hill omdat Republikeinse wetgevers concessies eisen op het gebied van immigratiebeleid.

De EU-leiders zijn er vorige week in geslaagd overeenstemming te bereiken over een extra steunpakket van 50 miljard euro, dat was geblokkeerd door de Hongaarse premier Viktor Orban.

Scholz zal na zijn aankomst in Washington later donderdag leden van het Congres ontmoeten in een poging de Amerikaanse president te helpen de blokkade te overwinnen.

De kanselier zal de wetgevers duidelijk maken dat het nu de beurt is aan Amerika om hun aandeel te leveren, aldus een Duitse ambtenaar die bekend is met de plannen.

De ambtenaar, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, maakte ook duidelijk dat Scholz zijn invloed op de Amerikaanse politiek niet overschat en dat hij zich bewust is van de complexiteit van de situatie.

Bezorgdheid

Biden uitte woensdag tijdens een benefiet in New York zijn bezorgdheid tegenover donateurs over het feit dat Oekraïense bondgenoten op een kritiek moment hun steun aan het land terugtrokken. Hij zei dat Poetin “op de hielen zit”. “En wat doen wij? Terugtreden?” voegde Biden eraan toe.

De opmerkingen van de president kwamen enkele uren nadat de Senaat had gestemd voor het blokkeren van een bipartisan overeenkomst over grensbeveiliging en immigratie die de 61 miljard dollar aan Amerikaanse hulp voor Oekraïne zou hebben vrijgegeven.

Voormalig president Donald Trump, de koploper van de GOP, drong er bij de Republikeinen in het Congres op aan om de deal te verwerpen.

Wetgevers onderhandelen over een kleiner pakket dat de immigratiebepalingen zou schrappen en hulp voor Oekraïne en andere Amerikaanse prioriteiten op het gebied van nationale veiligheid zou bevatten, maar die aanpak stuit op verzet in het door de Republikeinen gecontroleerde Huis.

Kritiek punt in oorlog

Zowel Biden als Scholz hebben de afgelopen weken gewaarschuwd dat Oekraïne zich op een kritiek punt in de oorlog bevindt nu de voorraad munitie en wapens in het land slinkt en de gevechten dit voorjaar naar verwachting heviger zullen worden. Scholz heeft er bij andere Europese landen op aangedrongen om meer te doen om Kiev te helpen.

Duitsland is na de VS de grootste leverancier van wapens en financiële hulp aan Oekraïne. Het kondigde eind vorig jaar plannen aan om tot 2024 8 miljard euro aan militaire hulp te bieden.

Scholz en Biden ontmoeten elkaar vrijdag in het Witte Huis voor een bilateraal gesprek. Daarvoor zal de Duitse kanselier Amerikaanse bedrijfsleiders ontmoeten voor een ontbijt. Scholz heeft publiekelijk verklaard dat hij de voorkeur geeft aan een herverkiezing van Biden en heeft zijn nauwe band met de huidige president benadrukt.

De twee leiders zullen het naar verwachting ook hebben over de situatie in het Midden-Oosten en de komende NAVO-top in Washington.