Economie

Bank of France: ‘ECB gaat rente waarschijnlijk verlagen in 2024’

09-02-2024 15:40

Christine Lagarde
ECB-president Christine Lagarde. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

William Horobin, Bloomberg, 9 februari 2024 – De ECB zal de rentetarieven in 2024 waarschijnlijk verlagen als het tempo van de prijsstijgingen volgend jaar afneemt in de richting van 2%, zei Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Bank of France.

“We zullen de rente dit jaar waarschijnlijk verlagen, omdat we vooruitgang boeken in de strijd tegen de inflatie”, zei de beleidsmaker vrijdag op LCI-televisie.

“We verlaten de noodtoestand van inflatiebestrijding en zijn op de goede weg om de ziekte te overwinnen.”

Lees ook: ‘Verhoogd risico op recessie Europese economieën’

De markten zetten in op een eerste verlaging in april, hoewel de meeste beleidsmakers de voorkeur lijken te geven aan juni.

Geen enkele datum uitgesloten

Villeroy heeft eerder gezegd dat geen enkele datum is uitgesloten en dat alles mogelijk is tijdens de komende vergaderingen – afhankelijk van de gegevens.

Eerder vrijdag zei zijn Letse tegenhanger, Martins Kazaks, dat de hoop van beleggers op monetaire versoepeling tijdens een van de volgende twee bijeenkomsten mogelijk te agressief is.

“Op dit moment zijn er verwachtingen dat de rente in het voorjaar, in maart of april, zou kunnen worden verlaagd – ik zou niet optimistisch zijn,” zei Kazaks tegen Latvijas Radio.

“Ik zou voorzichtig zijn en wachten tot het inflatieverhaal voorbij is. Dan kunnen we veilig ademhalen en kunnen die tarieven stap voor stap worden verlaagd.”

Groei Franse economie

Villeroy zei ook dat de Franse economische groei de komende maanden “geleidelijk zal versnellen” naarmate de inflatie lager wordt dan de gemiddelde loonstijging.

De Bank of France verwacht dat een recessie zal worden vermeden, met een groei van ongeveer 0,9% dit jaar.