Politiek Buitenland

Duitsland hindert doorvoer strenge ESG-wetten EU, ‘te veel bureaucratie’

09-02-2024 14:45

Regenboog.
Shutterstock.

John Ainger, Arne Delfs, Bloomberg, 9 februari 2024 – Spanningen binnen de Duitse regeringscoalitie houden een overeenkomst over de strengste Environmental, Social, and Governance (ESG)-wetgeving van de Europese Unie tot nu toe tegen. De laatste in een reeks van verstoringen van het vermogen van het blok om zaken te doen als gevolg van onenigheid in de regering van haar grootste economie.

Op het laatste moment werd een besluit uitgesteld om een belangrijk stuk EU-wetgeving goed te keuren dat bedrijven zou hebben verplicht om due diligence op het gebied van milieu en mensenrechten uit te voeren in hun waardeketens.

Italië onthoudt zich van stemmen

De beslissing van Duitsland om hindernissen op te werpen voor een overeenkomst leidde ertoe dat andere landen volgden, volgens mensen die bekend zijn met de zaak en die spraken op voorwaarde van anonimiteit.

België, dat het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt, heeft nog geen nieuwe datum aangekondigd voor de ambassadeurs om samen te komen en de regel te bespreken, die bekend staat als de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn.

Italië heeft laten weten dat het zich net als Duitsland van stemming zou onthouden, volgens een van de mensen die bekend is met het proces.

Dit betekent dat een gekwalificeerde meerderheid zonder twee van de grootste leden van het blok bijna onmogelijk is. Andere kleinere EU-lidstaten, zoals Finland en Zweden, twijfelden of ze de regels zouden goedkeuren.

Pijnlijke episode

De episode is pijnlijk voor Duitsland na een reeks meningsverschillen op het laatste moment in de driepartijencoalitie van kanselier Olaf Scholz over EU-wetten, variërend van het uitfaseren van de verbrandingsmotor tot financiële steun voor Oekraïne.

Het uitstel is een klap voor de inspanningen om de toeleveringsketens van bedrijven op te schonen. Hoewel het uitstel Duitsland en andere tegenstanders een kans zou kunnen geven om meer garanties te krijgen, sluit de periode voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Wetten moeten meestal weken van tevoren formeel worden goedgekeurd.

“De afgelopen maanden is gebleken dat het mobiliseren van publieke weerstand tegen ESG-regelgeving een steeds populairdere politieke strategie is in veel Europese landen”, zegt Stephan Kippe, hoofd ESG-onderzoek bij Commerzbank AG.

“Terwijl veel grote bedrijven aan boord lijken te zijn van de CSDD, is de verwachte regeldruk veel moeilijker te verkroppen voor de kleinere bedrijven die de ruggengraat vormen van de Duitse economie.”

Bureaucratie

Duitsland heeft aangegeven dat het zich van stemming zou onthouden als de CSDD zou worden onderworpen aan informele goedkeuring. De Vrije Democraten, een bedrijfsvriendelijk lid van de coalitie, weigerden hun steun vanwege wat ze zien als te veel bureaucratie voor hun bedrijven.

De Vrije Democraten zijn een onzekere factor geworden omdat ze in de nationale peilingen onder de 5% zijn gezakt en vrezen dat ze bij de volgende verkiezingen uit het parlement zullen vallen.

Partijleider Christian Lindner, die ook minister van Financiën is, is in botsing gekomen met zijn sociaaldemocratische en groene coalitiepartners in een poging om de steun op te krikken.

Vertrouwensverlies

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock van de Groenen heeft scherpe kritiek geuit op de Vrije Democraten omdat ze hun aanvankelijke steun voor de due diligence-richtlijn hebben laten vallen.

“Als we ons woord breken dat we eenmaal in Brussel hebben gegeven, verliezen we het vertrouwen,” zei Baerbock woensdag in een verklaring per e-mail.

“Het feit dat Duitsland zich nu in de laatste meters van stemming onthoudt, ondanks eerdere goedkeuring van de wet op de toeleveringsketen, schaadt onze betrouwbaarheid als partner en ons gewicht in Europa.”

Duitsland behoorde tot de eerste voorstanders van de due diligence-richtlijn en had al soortgelijke nationale wetgeving. Hetzelfde gold voor Frankrijk, dat ook due diligence-eisen voor zijn toeleveringsketen aan zijn bedrijven heeft gesteld.

Een van de doelstellingen van het initiatief is om voor de hele EU geldende vereisten op te stellen om een dergelijke versnippering van de regelgeving te voorkomen.