Premium | Essay

Het probleem met het hedendaagse liberalisme

10-02-2024 12:45

Liberty Leading the People
Premium
'Liberty Leading the People', Eugene Delacroix, 1830. Public domain.

Dr. Zoltán Pető, Hungarian Conservative/TPO, 10 februari 2024 - Hoewel de termen 'liberaal' en 'democratisch' vaak met elkaar worden geassocieerd en als bijna onafscheidelijk worden beschouwd, zijn de wortels van het liberalisme (net als die van het parlementarisme) niet democratisch, maar eerder aristocratisch. Vrijheid en onafhankelijkheid, de belangrijkste waarden voor het liberalisme, zijn ook aristocratisch van oorsprong.

Zoals Erik von Kuehnelt-Leddihn schrijft:

"Vrijheid is het ideaal van de aristocratie, net zoals gelijkheid staat voor de bourgeoisie en broederschap voor de boerenstand. Men kan vrijheid combineren met broederschap, maar geen van beide met gelijkheid."

Hoe is het dan mogelijk dat het liberalisme vandaag de dag nog steeds door veel mensen geassocieerd wordt met extreem egalitarisme? En, tegelijkertijd, hoe is het mogelijk dat liberalisme, dat bovenal gericht is op de verde

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.