Binnenland

Gerechtshof Den Haag: Nederland moet stoppen met uitvoer onderdelen F-35 naar Israël

12-02-2024 11:32

F-35 JSF
Nederlandse F-35 JSF AN-1. Foto: Ministerie van Defensie.

Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag in hoger beroep bepaald, dat Nederland de export van onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen naar Israël binnen zeven dagen moet stopzetten. Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum hadden een kort geding tegen de Nederlandse Staat aangespannen om de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël te verbieden.

Amerikaanse onderdelen opgeslagen in Woensdrecht

Het betreft Amerikaanse onderdelen voor het gevechtsvliegtuig die zijn opgeslagen in een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht. Van daaruit worden de reserveonderdelen naar verschillende landen gedistribueerd, waaronder Israël.

Deze onderdelen worden beschouwd als militaire goederen, wat betekent dat een exportvergunning nodig is voor de uitvoer vanuit Nederland. Deze vergunning werd in 2016 verleend.

‘Risico op ernstige schendingen humanitaire oorlogsrecht’

Naar aanleiding van de aanvallen van Israël in de Gazastrook heeft de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking beoordeeld of de uitvoervergunning voor F-35-onderdelen naar Israël kon worden gehandhaafd.

Het hof oordeelde echter dat de Staat deze uitvoer moet stopzetten vanwege het risico op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht door Israël in de Gazastrook.

Het hof beveelt daarom de Staat om binnen zeven dagen een einde te maken aan de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël.