Economie

Duitse woningbouwers pessimistischer dan ooit, ‘vooruitzichten komende maanden somber’

13-02-2024 10:29

Huis in aanbouw
Shutterstock.

Laura Malsch, Bloomberg, 13 februari 2024 – Sentiment onder woningbouwers daalde tot het laagste niveau sinds het begin van de records in 1991, omdat de Duitse bouwmalaise dreigt te intensiveren reeds ernstige woningtekorten.

Lees ook: Duitse kantoorvastgoedmarkt duikt verder afgrond in

Het ondernemersklimaat in de woningbouw daalde van min 56,9 punten in de voorgaande maand naar min 59 punten in januari, volgens een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Ifo uit München.

De vooruitzichten voor Duitse bouwers verslechteren ook: de bedrijfsverwachtingen daalden van min 64,7 punten naar min 68,9 punten.

Lees ook: Hoe de vastgoedcrisis zich naar banken verspreidt

“De woningbouw heeft nog steeds te kampen met het dubbele probleem van een gebrek aan nieuwe orders en voortdurende projectannuleringen,” zei Klaus Wohlrabe, hoofd enquêtes bij Ifo.

“De vooruitzichten voor de komende maanden zijn somber.”

Woningentekort

Nu de bouwsector blijft inzakken, zal het tekort aan woningen alleen maar toenemen en lijkt het doel van de coalitieregering van kanselier Olaf Scholz om 400.000 woningen per jaar te bouwen steeds verder weg.

De Duitse vastgoedfederatie schat dat er nu al een tekort is van meer dan 500.000 appartementen in het land, een kloof die de komende jaren aanzienlijk groter kan worden door een gebrek aan bouwactiviteit.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Hoewel de orderportefeuilles in januari licht verbeterden, klaagde nog steeds meer dan de helft van de ondervraagde bouwers over een gebrek aan werk.

Verslechterde omstandigheden

De omstandigheden voor bestaande projecten verslechterden ook, met 17% van de woningbouwers die annuleringen meldden, een daling ten opzichte van de 22% van de vorige maand.

Toch betekenen de hoge rentetarieven en de gestegen bouwkosten dat een trendbreuk nog niet in zicht is, aldus Wohlrabe van Ifo.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!