Klimaat

India wil 9 miljard dollar investeren in zonnecellen op 10 miljoen huizen

13-02-2024 13:34

Zonnepanelen
Bloomberg.

Rajesh Kumar Singh, Bloomberg, 13 februari 2024– India is van plan om ongeveer 750 miljard roepies (9 miljard dollar) te investeren om 10 miljoen huizen van stroom te voorzien met zonnepanelen op daken, waardoor het zwakste segment van de bloeiende hernieuwbare energie-industrie van het land een impuls krijgt.

Lees ook: China installeerde in 2023 voor 216,9 gigawatt aan zonnepanelen, 75,9 gigawat windenergie

De trage ontwikkeling van systemen op daken heeft twijfel doen rijzen over India’s doelstelling om de opwekkingscapaciteit van zonne-energie tegen het einde van het decennium bijna te verviervoudigen van 73 gigawatt.

Subsidies en leningen

Nu wil premier Narendra Modi het tempo van de uitrol van zonne-energie verhogen met een combinatie van subsidies en goedkopere leningen.

De installaties zullen gebruikers ook in staat stellen om overtollige elektriciteit terug te verkopen aan het net, waardoor elk huishouden elke maand 300 kilowattuur gratis stroom krijgt, zei Modi in een bericht op X.

“De regeling zal leiden tot meer inkomen, minder elektriciteitsrekeningen en het genereren van werkgelegenheid voor mensen,” zei hij.

40 gigawatt in 2026

De investering maakt deel uit van een plan dat vorige maand werd onthuld, in de aanloop naar cruciale nationale verkiezingen waarbij Modi een derde termijn als premier ambieert. India’s plan om 40 gigawatt aan zonnecapaciteit op daken te installeren tegen 2026 sluit ook aan bij de strategie die in China wordt gevolgd om de energieprijzen te drukken door schaalvoordelen te creëren in zonne-energie.

Lees ook: Europese zonne-energiesector in diepe crisis door concurrentie China

Uit onderzoek van de denktank Council on Energy, Environment and Water bleek dat de huizen in India tot 637 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit op hun dak zouden kunnen hebben. Dat potentieel wordt belemmerd door de kosten van installaties die kleine huishoudens uitsluiten.

Toch kunnen de leentarieven die door een groep banken worden aangeboden om de installaties op daken te financieren nog steeds te duur zijn – tot wel 14% – voor veel huishoudens, zo blijkt uit documenten op het portaal van het programma.